Jump to content

Photo

FSX Tweaks

• Please log in to reply
107 replies to this topic

#21 Velibor469

Velibor469

Pilot Training Instructor

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 23 December 2008 - 09:28 PM

dakle ja sam sve ovo uradio (mislim da jesam dobro) ali ne vidim razlliku tj nemam pojma i dalje meni na 737 wilco u virtualu sa onom kisom koci i fps je 15 max :( sta raditi pomagajte poludeh :(

#22 Branko

Branko

Captain

• Members
  • 205 posts
  • VATSIM ID:996356

Posted 24 December 2008 - 11:20 AM

Evo i ja da se oglasim sa novostima, znaci MS Vista sa SP1, FSX sa SP1 i Acceleration pack-om, Wilco PIC 737, REX, ASX, UTX Europe i Aerosoft Mega airport Budapest, i svim ovim tweakovima daje oko 10 FPS.

Znaci uzas. Podesavanja u samom FSX-u su na Ultra High, znaci nije sve na maximumum sa Aniso filterom i AA. Rezolucija 1650x1200.

CPU: E6600@3.2GHz
RAM: 2Gb DDR2
GPU: Nvidia GTX280

Pozdrav!

Edited by Branko, 24 December 2008 - 11:22 AM.

#23 Banjo

Banjo

Captain

• Members
  • 384 posts
  • VATSIM ID:1074685

Posted 24 December 2008 - 12:02 PM

Evo i ja da se oglasim sa novostima, znaci MS Vista sa SP1, FSX sa SP1 i Acceleration pack-om, Wilco PIC 737, REX, ASX, UTX Europe i Aerosoft Mega airport Budapest, i svim ovim tweakovima daje oko 10 FPS.

Znaci uzas. Podesavanja u samom FSX-u su na Ultra High, znaci nije sve na maximumum sa Aniso filterom i AA. Rezolucija 1650x1200.

CPU: E6600@3.2GHz
RAM: 2Gb DDR2
GPU: Nvidia GTX280

Pozdrav!

Iskljuci AA i Bloom efekat u FSX podesavanju (jer su bukvalno ubice fps-a, BLOOM kad je ukljucen bukvalno prepolovi fps), Smanji vodu na 2x low, i koristi nhancer program za AA i Aniso podesavanja. Konfigurisanje nHancer programa je već objasnjeno na forumu na sledecem linku

Kad to uradite trebalo bi d imate oko 30-ak fps sa PIC 737 LYBE iz VC-a.

Javite dal je poboljsalo fps.

p.s. Meni linkovi za skidanje fajlova rade. Neznam zasto Velibor ne moze da skine?

Pozdrav!

Edited by =SE=Doga, 24 December 2008 - 12:05 PM.

#24 Velibor469

Velibor469

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 24 December 2008 - 01:21 PM

ocigledno ne raidmo nesto dobro..prosto pokusavam na sve nacine da odradim ovo ali nemam pojma sta da radim..poludeh..nece da predje 15 nema sanse...stavim lose vreme i VC na lybe i propast..
gtx8800 768mb quad 6600 2 giga memorije :(

jos nesto,ja sam u setovanju na grafickoj karti tj u nvidia panleu stavio onaj deo sto ima performance i quality na quality dakle skroz desno,jel to nesto remeti tj ubije performanse?

mislim ako stavim na performance i ukljucim nhacer oce to dti bolji efekat,jer ja ovde nemam enhacer sada za fsX?

=se=doga pomagaaaaaaaaj ako boga znas :( imam neke nedoumice skroz

sta mislite o ovoj grafickoj kartici imam neku varijantu da je uzmem

SAPPHIRE,4870-1024MB

Edited by Velibor469, 24 December 2008 - 01:26 PM.

#25 Velibor469

Velibor469

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 24 December 2008 - 04:44 PM

Evo da otvorim novi "topic" gde ce mo svi dodati po nesto iz svog iskustva ili nesto smo smo negde pronasli vezano za FSX da bi izvukli maksimum njegovih mogucnosti na svojim konfiguracijama.

Da krenemo redom:

1) Nakon instalacije FSX-a obavezno treba uraditi defragmentaciju diska. Ja za to uglavnom koristim Ultimate Defrag programcic i u njegovim opcijama izaberem "custom consolidate" i od fajlova izaberem kompletan fsx i windows folder, pagefile.sys kao i sve foldere vezane za dodatke za fsx tako da ih on nakom defragmentacije postavi na pocetak diska da bi fsx mogao da brze pristupi tim fajlovima. Na ovu temu postoje razne varijacije pa se ne bih upustao u to.

2) Disable the NTFS Last Access Time Stamp (Windows NT/2000/XP/Vista). Naime, svaki put kada neki program pristupi nekom fajlu automatski mu menja datum i vreme zadnjeg pristupa sto u principu zahteva neko vreme za proces koji mi u slucaju fsx-a apsolutno nista ne znaci a aktiviranjem ove opcije znacajno se povecava fps u fsx-u. To se radi tako sto ce te startovati regedit program bilo iz cmd prompta ili jednostavno run komandom iz windows start menija i ukucati regedit.
Pronaci DWORD kljuc (ukoliko ga nema onda ga kreirati) "NtfsDisableLastAccessUpdate" i setovati na 1 sto znaci da ne upisuje poslednji datum i vreme pristupa i obavezno posle ove promene restartovati racunar da bi promena imala efekta.

Posted Image

Registry Settings
System Key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem]
Value Name: NtfsDisableLastAccessUpdate
Data Type: REG_DWORD (DWORD Value)
Value Data: (0 = disable, 1 = enable)

3) WINDOWS VISTA 32BIT OPERATING SYSTEMS ONLY a imate više od 2 GB memorije:

iz "Windows Desktop" -a , klik na "Start | All Programs | Accessories | Command Prompt".
ukucate sledeci tekst:

bcdedit /set IncreaseUserVA 3072

ako ste pravilno otkucali tekst, dobicete sledecu poruku:

The operation completed successfully.

nakon ovoga obavezno RESTARTOVATI kompjuter.

ovo važi ne samo za fsx vec i za sve druge graficki zahtevne igrice.

4) Dodavanje vase graficke kartice u display.cfg fajlu koji se nalazi u fsx folderu:

Ovo sam pronasao na nekom forumu i mogu reci da ima efekta, naravno vazi samo ukoliku editovanjem display.cfg fajla utvrdite da vasa graficka kartica nije na spisku i ako ima shader 2.0 ili veci.

Komandom run iz start menija startujete "dxdiag" (DirectX Diagnostic Tool) program i snimite rezultat dijagnostike. Nakon toga notepad-om ili nekim drugim programom editujete dxdiag.txt fajl koji je dxdiag kreirao na vasem desktopu i pronadjete sekciju "Display Devices" koja kod mene izgleda ovako:

---------------
Display Devices
---------------
Card name: NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+
Manufacturer: NVIDIA
Chip type: GeForce 9800 GTX/9800 GTX+
DAC type: Integrated RAMDAC
Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_0612&SUBSYS_057710DE&REV_A2
Display Memory: 2289 MB
Dedicated Memory: 497 MB
Shared Memory: 1791 MB
Current Mode: 1680 x 1050 (32 bit) (60Hz)
Monitor: Generic PnP Monitor
Driver Name: nvd3dumx.dll,nvd3dum,nvwgf2umx.dll,nvwgf2um
Driver Version: 7.15.0011.8043 (English)
DDI Version: 10
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 10/23/2008 07:42:00, 8540160 bytes
WHQL Logo'd: n/a
WHQL Date Stamp: n/a
Device Identifier: {D7B71E3E-4552-11CF-056C-7C2502C2CA35}
Vendor ID: 0x10DE
Device ID: 0x0612

SubSys ID: 0x057710DE
Revision ID: 0x00A2
Revision ID: 0x00A2

Obratite paznju na VendorID i Device ID koji nam trebaju da bi uneli svoju graficku karticu u display.cfg fajl. Fajl otvaramo tako sto ga pronadjemo u FSX folderu na vasem racunaru i otvorimo ga pomocu notepad-a ili nekog drugog programa. Obratite paznju da su graficke kartice u listingu fajla sortirane po proizvodjacima tako da sam ja dodao sledeci tekst u nVidia sekciji fajla:

;----------------------------------------------------------------------
; NVIDIA GeForce 9800 GTX/9800 GTX+
;----------------------------------------------------------------------
[000010DE:00000612:nvd3dumx.dll,nvd3dum,nvwgf2umx.dll,nvwgf2um]
PanelAsTexture=0
Shader20Plus=20
UseShaders=1
[000010DE:00000612:nvd3dumx.dll,nvd3dum,nvwgf2umx.dll,nvwgf2um]
MinDriverRev=7.15.0011.8043
PanelAsTexture=2
Shader20Plus=20
UseShaders=1

u prvoj liniji vrednost 000010DE je u stvari vrednost Vendor ID: 0x10DE a 00000612 je vrednost Device ID: 0x0612 iz dxdiag.txt falja.

[color="#990000"]FSX.cfg tweaks .... to be continued
:D sreda je treba da se leti

Pozdrav!

ja uopste nemam svoju kraticu u ovom folderu? nema gtx8800 i jel treba da je kreiram ali jel tako sto sve iskopiram ovo i promenim vendor i device ili?

#26 Misha11000

Misha11000

Captain

• Members
  • 442 posts
  • VATSIM ID:997694

Posted 31 January 2009 - 04:31 AM

pozzz,

zanima me da li moze neko da napise neke optimalne settings za nhancer vezano za FS X .
Grafika nvidia geforce gtx280 1Gb ddr3

unapred zahvalan za pomoc

#27 Banjo

Banjo

Captain

• Members
  • 384 posts

Posted 31 January 2009 - 12:42 PM

pozzz,

zanima me da li moze neko da napise neke optimalne settings za nhancer vezano za FS X .
Grafika nvidia geforce gtx280 1Gb ddr3

unapred zahvalan za pomoc

Za ovakvu graficku ne treba ti nikakva optimizacija :D
salim se...
Biće danas u toku dana detaljno ako budem imao vremena.

Pozdrav!

#28 Misha11000

Misha11000

Captain

• Members
  • 442 posts

Posted 31 January 2009 - 12:45 PM

:D Hvala puno

#29 Misha11000

Misha11000

Captain

• Members
  • 442 posts

Posted 31 January 2009 - 01:08 PM

masina je

MB ASUS P5Q Deluxe
CPU Intel Core 2 Quad Q9400
GPU GeForce GTX280 1Gb ddr3
mem 4gb Kingston 1066MHz HyperX
Vista Ultimate x64

2. da li FS X radi pod x64 bit ili kao x32 bit -ni program , pa s tim u vezi koji enhancer koristiti X64 ili X32

pozzz

#30 Banjo

Banjo

Captain

• Members
  • 384 posts

Posted 31 January 2009 - 05:13 PM

masina je

MB ASUS P5Q Deluxe
CPU Intel Core 2 Quad Q9400
GPU GeForce GTX280 1Gb ddr3
mem 4gb Kingston 1066MHz HyperX
Vista Ultimate x64

2. da li FS X radi pod x64 bit ili kao x32 bit -ni program , pa s tim u vezi koji enhancer koristiti X64 ili X32

pozzz

1. Mašina je odlična.

2. FSX na 64-bit operativnim sistemima radi u 32-bit modu i ukoliko je instaliran sp2 onda vidi i koristi sva 4GB rama. nHancer verzija instalira se u zavisnosti od operativnog sistema a ne od softvera za koji se koristi tako da na 32-bit OS ide 32-bit verzija a na 64-bit OS ide 64-bit nHancer verzija.

Evo i podešavanja nHancera (shootovi su za FS9 pošto mi je Vista i FSX trenutno na remontu) ali prvo se MORA isključiti AA u FS9/FSX-u.

Ista podešavanje se postavljaju i za global i za profile settings

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Nadam se da će pomoći.

Pozdrav!

Zaboravih da napomenem Miši za procesor.

Moj prošli procesor bio je Q6600 na 2.4 GHz ali sam ga zamenio sa Core2Duo E8600 na 3.33 i na istoj konfiguraciji primeti se ogromna razlika u korist E8600. Neverovatno ali istinito. Na svim forumima se mogu pročitati postovi da je quad bolji za fsx nego core2duo. Izgleda da presudnu ulogu ima takt procesora.

Pozdrav!

#31 Misha11000

Misha11000

Captain

• Members
  • 442 posts

Posted 31 January 2009 - 09:18 PM

Hvala puno za settings.

Zaboravio sam da napomenem da imam 2 HDD-a od po 500Gb . Na jednom je XP a na drugom naravno Vista x64. Na visti FSX SP2 sa ovim tvojim nhancer setup-om , u pmdg MD11 ima konstantnih 50FPS, na zemlji ,prilikom poletanje padne na 40FPS a u cruise modu vec zakucan na 50FPS. Ovo je jos uvek bez ikakvog dodavanja u fsx.cfg file pa cemo da vidimo sta ce onda da se desava. Napominjem da nisu sva settings u FS na max , vec za jedan nivo nize od max pa sad jos uvek experimentisem gde su najmanji gubici .

Na FS2004 jos nisam stigao da primenim sve ovo isto , mogu samo da zamislim.

pozdrav i hvala puno jos jednom !

#32 Danilo

Danilo

Administrator and Webmaster

• Administrators
  • 1,706 posts
  • VATSIM ID:952356

Posted 01 February 2009 - 10:56 PM

E8600 je top level procesor i nazalost poslednji u core 2 do seriji radi 2x 3333mhz dok ovaj quad core q6600 je prvi intelov quad pristupacan ... i ne valja nista!!!! za FS i FSX najbitnija komponnta vaseg racunara je CPU ma MBR pa GPU pa RAM

moja konfiguracija

Core2duo E8600
4GB DDR2 800 [2x dual chanel]
ASUS P5-N-E-Sli
Asus GF 8800 GT 512 ddr3
2x SASMUNG 738BF
160,320,500 GB sata2 diskovi
Napajanje Chitec 600w
WIN XP pro

I obo meni gura FS9 sve na max + sb +svi moguci adonovi + nchantovano oko 50 fps na LYBE 49 EDDF , menije lokovano na 50 nikad ne ide ispod 38 fps kad iskljucim nhancer na lybe imam 120 frejmova unlimited frame rate eddm loww oko 90fps

Nisam jos za to da se predje na FSX ali uskoro cu morati jedino mi je sto mrzim VISTU iz mnogo razloka

#33 Banjo

Banjo

Captain

• Members
  • 384 posts

Posted 05 May 2010 - 09:18 AM

Evo jos jedne ispravke fsx.cfg fajla koje znatno povecavaju FPS pa probajte. Kod mene je fps skocio za 12-15 tako da na LYBE imam oko 47 fps sa Ariane 737-800.

U sekcijama dodajte ako vec nema sledece:

[Display]
Shader20Plus=13
UseShaders=1

[Main]
FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.33

[GRAPHICS]
SHADER_CACHE_VERSION=1
HIGHMEMFIX=1
STALE_BUFFER_THRESHOLD=2147483647

ALLOW_SHADER_30=1

[TERRAIN]
SWAP_WAIT_TIMEOUT=30
TERRAIN_MAX_AUTOGEN_TREES_PER_CELL=800
TERRAIN_MAX_AUTOGEN_BUILDINGS_PER_CELL=3000

[Bufferpools]
poolsize=0

Pozdrav!

#34 YU-78

YU-78

First Officer

• Members
  • 48 posts

Posted 10 May 2010 - 05:05 PM

Evo da se javim i u vezi FSX-a , jer sam ga danas ubacio u komp ......

Specs su mi 3gb, E7400 dualcore , ATI4650 ..itd itd

Nakon mucnog instaliranja SP1 i Axeleration-a , pokrenuo sam FSX i sve je na ultra high ,i tako sam poceo da cackam i doshao do sledece konfiguracije , ja bi reko da je optimalna , ali bolje da proverim s strucnjacima :P

Podesio sam sledece u settingu igre:

Graphics:

Target frame rate: 35

resolucija 1024x768x32 , posto mi je monitor 17"

Global textures resolution: mislim da ima Medium opcija ( to sam stavio ) i uopste mrljavo neizgleda....

Lens flare:off

Aircraft:

Default cockpit view 3D
High resolution cockpit 3D , stiklirano
Aircraft Landing lights: stiklirano

Weather:

Cloud draw visibility: 60miles 96km
Detailed clouds i coverage na MAx
Weather Change Rate High , ( to manje vishe nisam dirao mnogo)

Scenery

Level of detail: Normal
Mesh Komplexity : 70
Mesh resulotion: stavio sam na 125m ;
pitanje: jer to znaci sto manja vrednost vishe stvari u Meshu? :blink:

Texture Resolution: neznam sada ( pishem ovo iz skole :P ) update cim dodjem kuci...

Water Efect: stavio sam na 2x.low

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Probao sam F18 , iznad BEOGRADA i guralo mi je do 35.1 fps .....I bilo je i kuca i drveca i ada ciganlija :naughty: ....

I za kraj pitanje:

- Dali moram da instaliram sve add-onove tipa ActiveSky 6.5 , FDC live cockpit , SquawkBox , posebno za FSX ili mogu da koriste od FS9 instalacije , da nemoram sve ispocetka da ubacujem ....

Poz

Edited by YU-78, 10 May 2010 - 05:08 PM.

#35 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts
  • VATSIM ID:1144239

Posted 11 May 2010 - 10:42 AM

I za kraj pitanje:
- Dali moram da instaliram sve add-onove tipa ActiveSky 6.5 , FDC live cockpit , SquawkBox , posebno za FSX ili mogu da koriste od FS9 instalacije , da nemoram sve ispocetka da ubacujem ....

Ovi dodaci koje si naveo, bi trebali da rade, ali moras da instaliras FSUIPC verziju, koju FSX podrzava. Znaci nemozes sa, primera radi, zadnjom verzijom za FS9, koja je valjda 3.8, da guras dodatke za FSX, koji trazi 4.6 verziju istog.

#36 Banjo

Banjo

Captain

• Members
  • 384 posts

Posted 20 July 2010 - 03:29 PM

Evo konacnog podesavanja fsx-a od pocetka do kraja koja pokazuju izvanredne rezultate. Testirao sam na sledecim aerodromima:

FlyTampa LOWW 2.0 FSX = preko 25 fps-a
Aerosoft LFMN FSX = preko 35 fps-a
LYBE 3.1 = preko 35 fps-a
EDDF FSX = preko 25 fps-a

sve ovo sa REX teksturama i ukljucenim ASE i FSInn-om konektovan na VATSIM
i slajderima Scenery density =VERY DENSE i autogen density= DENSE.
Sa Captain Sim 757-200 i sa McPhat Teksturom od 4096 pix za svaki segment aviona i pogledom iz virtual cockpita.

Specifikacija mog racunara je sledeca:

MB= ASUS P5E3 Deluxe
RAM= 4GB DDR3 1333 MHz
CPU= Intel Core2Duo E8500 3.2 GHz
GPU= nVidia 9822 GTX 512 MB GDDR3

znaci za danasnje vreme prosecna masina.

Idemo redom:

1) Instalacija FSX-a

Instalirati FSX pa onda Acceleration Pack. Ne treba instalirati SP1 i SP2 posto Acc. Pack vec sadrzi oba ili
ukoliko nemate Acceleration Pack onda posle instalacije FSX-a instalirati SP1 pa SP2.
Vrlo je vazno da posle svake instalacije ( sp1,sp2 ili acc) prvo pokrenete fsx da bi odradio svoje pa idete na flight pa onda ugasite fsx.

2) Podesavanje FSX-a

Evo kako treba da izgledaju podesavanja u samom fsx-u:

Posted Image

slika govori sama za sebe. Ono sto je bitno je da nikako ne ukljucujete Anti-aliasing i light bloom opciju. Sto se tice filtering opcije Anistrophic je vise vezan za DX10 preview mod tako da je trilinear najbolji za DX9 defaultni mod. Mozete iskljuciti lens flare opciju ali je po meni lepse sa ukljucenim ako se leti na vecim flight levelima.

Posted Image

Aircraft cast shadows on the ground mozete iskljuciti ali je kod mene ukljuceno posto nema nekog bitnog uticaja na fps.
Show cockpit tooltips kada se iskljuci daje jos koji frejm vise tako da ga mozete iskljuciti za bolje performanse.

Posted Image

Scenery podesavanja su najkompleksnija u FSX-u i imaju najveci uticaj na fps u fsx-u pa krenimo redom.

Level of detail radius: Koliko ce se scenerija ucitati u odnosu na trenutnu poziciju zavisi od ove opcije mozete staviti na medium ili high. Nema prevelikog uticaja pa je kod mene na HIGH.

Mesh complexity: Oznacava koliko ce se precizno iscrtavati teren u simulatoru. 75% je neka optimalna vrednost.

Mesh resolution: Oznacava rezoluciju mesha (terena) koja ce se prikazivati. Evo kako izgleda na primeru Balkan mesha. Balkan mesh je radjen u rezoluciji 72m tako da slajder ako se samo leti na podrucju balkana treba da stoji na 72m jer sve preko samo smanjuje fps bez vidnih poboljsanja jer sam mesh ne moze da pokaze vise tako da je uzaludno povecavati rezoluciju. Kod mene je instaliran FS Global 2010 cija je rezolucija 10m tako da je kod mene podesavanje na 10m odgovarajuce za instaliran mesh na mojoj masini. Takodje ako koristite i druge mesheve recimo Austria Pro ili Switzerland Pro pogledajte u uputstvu koju rezoluciju treba postaviti (koliko se secam i kod njih je 10m). Tako da se rezolucija postavlja na vrednost instaliranog mesha nad kojim se leti.

Texture resolution: recimo da imate instaliran neki photo-scenery i da u manualu stoji da je radjen u rezoluciji 1m/pix a nama za ovu opciju stoji recimo 10m. To znaci da ce scenery nece izgledati onako kako izgleda u manualu vec ce teren biti prikazan sa slabijim kvalitetom zato sto smo ovom opcijom naredili fs-u da ogranici iscrtavanje rezolucije preko 10m/pix. Kada postavimo slider na 1m scenery ce izgledati bas onako kako treba i obrnuto ako nam je scenery radjen u rezoluciji 10m a mi postavimo slider na 1m necemo postici nikakvo vizualno poboljsanje jer scenery moze da prikaze najvisu rezoluciju od10m/pix. Kod mene je vecina photo scenerija u rezoluciji od 1cm pa do 10m pa sam postavio ovu vrednost na 1m. Znaci postavite vrednost u odnosu na vase instalirane photo-scenerije. Default FSX scenery za sve oblasti je 4.7m/pix.

Water efects: Kod mene je ova vrednost na High 1x i znaci da ce se koristiti Pixel Shader 1 vase graficke kartice. Pixel Shader na grafickim karticama kod nVidije serije 9 pa nadalje ide do verzije 4 ali je u vreme kada je fsx izasao bilo grafickih kartica sa PS 2.0 verzijama tako da i u setingsu mozete postaviti max. vrednost na 2x high. Kod mene je razlika u fps-u izmedju 1xHigh i 2xLow veoma velika tako da sam podesio na 1xhigh i dobio 30% veci fps u odnosu na 2xlow ali i slabiji efekat vode sa 1xhigh posto sa 2x voda izgleda mnogo lepse al za mene nije previse bitan izgled vec da fs glatko funkcionise. Na netu se mogu naci i fsjlovi da se ukljuci i PS v3.0 na fsx-u i probao sam al po mom ukusu voda izgleda dosta neprirodno i nema razlike u fps-u u odnosu na 2.0.

Scenery Complexity: Uglavnom kod svih scenerija ovim slajderom odredjujemo koliko ce se objekata prikazati u fs-u, evo recimo na primeru FlyTampa 2.0 kada postavimo na Sprase prikazace samo glavne zgrade, piste i osnovne objekte potrebne za funkcionisanje aerodroma i sto se vise pomera u desno to ce se u fs-u prikazati vise objekata tipa aerodromskih sredstava, rasvjete, parkinga, bilboarda ... Tako da je dense ili normal po meni vise nego dovoljan.

Autogen Density: odredjuje koliko ce se auto generisanih objekata prikazati tipa drveca, zgrada, parkova, stadiona, benz. pumpi... U kasnijem primeru sa tvikovanim autogendescription fajlom ovaj slajder mozete postaviti na maksimalnu vrednost bez, da kazem, prevelikog uticaja na fps. Eksperimentisite sa ovom opcijom na konkretnom aerodromu i postavite na vrednost koja Vam najvise odgovara.

Ground scenery shadows iskljucite jer kod dosta scenerija pravi probleme.
Special efects ostavite na high ako hocete da imate ukljucen "dynamic head movement" efekat

Posted Image

Ovde je najbitnije da opcija Thermal visualisation stoji na NONE posto kada je ukljucena bitno utice na fps.

Posted Image

Podesite kao na slici ukoliko uglavnom letite on-line. Ili povecajte Airline trafic density ako letite ofline da bi ukljucili AI avione. Road, Boat... opcije bitno uticu na fps narocito oko aerodroma sa auto putevima i autima koja se pomeraju tako da ovako sve to iskljucimo ili postavimo na nekih max 6%.

toliko o podesavanju samog fsx-a

3) Podesavanje nHancera (samo za nVidia kartice, Ati ima svoj interfejs)

Posted Image

podesite kao na slici. Vrlo je vazno da Vertical Sync stoji na aplication a ne na on. Verujte mi da se sa ON podesavanjem fps bukvalno prepolovi. Najbolje bi bilo da stoji na off ukoliko vam to grafika dozvoljava posto kad kod mene postavim na Off pri startovanju fs-a javlja mi se CTD (crash to desktop) poruka tako da sam postavio na aplication controled. Probajte dakle sa off i ako mozete da pokrenete fs onda je to to, ako ne onda na aplication.

Sto se AA i AF settingsa tice postavite kako vam odgovara. Kod mene AA 4x i AF 8x daju mnogo bolji fps nego kad su na AA 8x i AF 16x bez vidnog gubitka u kvalitetu slike

Posted Image

podesite kao na slici

Posted Image

podesite kao na slici osim ako imate single core procesor postavite zadnju opciju na single core.

Posted Image

podesite kao na slici osim ako ne koristite vise od jednog monitora, u suprotnom podesite 7 i 9 opciju na multi display vrednosti

toliko o podesavanju nHancera

4) Kada ste ovo uradili instalirajte REX ili neki drugi fs-enhancer, ASE, ostale dodatke vezane za grafiku u fs-u.

Jako je bitno da kod instalacije REX-a izaberete teksture oblaka u rezoluciji ne vece od 1024. Jako je velika razlika u fps-u. To isto vazi i za dodatke tipa GEX Europe, UTX Europe, ne treba preterivati u rezolucijama za teksture kao ni ukljucivanja dodatnih prikaza tipa minor road, minor river , zeleznickih pruga u neurbanim sredinama ...

5) TVIKOVANJE fajlova FS-a

Prelazimo na samo tvikovanje fajlova u FS-u. Za pocetak skinite TWEAK_ARHIVU i raspakujte je negde na disku. (u sledecem primeru koristicemo npr. C:\fsx_tweaks_2)

1. Udjete u autogen folder vaseg fs-a (putanja vaseg fsa\Autogen)
2. Preimenujte sledece fajlove:

AutogenDescriptions.sbp -> AutogenDescriptions.BAK
Materials.sbp -> Materials.BAK
RoofDescriptions.sbp -> RoofDescriptions.BAK
Default.xml -> Default.BAK

3. Prekopirajte sva 4 fajla iz C:\fsx_tweaks_2\Autogen u autogen foldera fs-a
4. Uradite BEKAP teksture foldera vaseg fs-a za svaki slucaj.
5. Prekopirajte sve fajlove iz C:\fsx_tweaks_\tvikovaneteksture\Autogen_buildings_performance\ u texture folder vaseg fs-a.

OPCIONO:

6. U arhivi se nalaze i tvikovane teksture Oblaka koje ce zameniti defaultne ili ukoliko ste instalirali rex zamenice i njegove tako da ih nemojte kopirati ukoliko zelite da vam teksture oblaka budu one iz REX instalacije.
U suprotnom ako su vam performance vaseg fs-a slabe kada je rex instaliran prekopirajte sadrzaj
reduced_clouds foldera u texture folder vaseg fs-a

7. Tvikovane teksture drveca zamenice defaultne i neznatno povecavaju fps tako da ih ja nisam instalirao.

6. Tvikovanje FSX.cfg fajla

FSX.cfg fajl se nalazi na razlicitom mestu zavisno od operativnog sistema i to kod:

Windows 7: X:\Users\Your Username\AppData\Roaming\Microsoft\FSX
Windows XP: X:\Documents and Settings\username\Application Data\Microsoft\FSX

gde je X vasa particija na kojoj je instaliran windows

idemo redom:

URADITE BEKAP FSX.cfg fajla

editujte FSX.cfg fajl i ubacite (ukoliko ih nema) ili zamenite vrednosti za opcije u sledecim sekcijama:

[Display]
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=30
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=0
TextureMaxLoad=9

[Main]
FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.25

[GRAPHICS]
SHADER_CACHE_VERSION=1
HIGHMEMFIX=1
STALE_BUFFER_THRESHOLD=2147483647

[TERRAIN]
SWAP_WAIT_TIMEOUT=10
TERRAIN_MAX_AUTOGEN_TREES_PER_CELL=800
TERRAIN_MAX_AUTOGEN_BUILDINGS_PER_CELL=3000

[BufferPools]
UsePools=0

Napomena:

Svaki put kada ubuduce menjate nesto u fsx.cfg fajlu povecajte vrednost SHADER_CACHE_VERSION za jedan kako bi fsx prekompajlirao fajlove.

UPPER_FRAMERATE_LIMIT=0 daje target frame rate unloacked i verujte mi na rec kada ovako stoji fps je mnogo veci nego kad se ogranici na recimo 25 fps-a.

TekstureMaxLoad u display sekciji morate pazljivo postaviti (vrednosti su 3, 6 ili 9) ukoliko vam sa 9-kom fs stuca smanjide vrednost na 6.

FIBER_FRAME_TIME_FRACTION= moze biti 0.25 ili 0.33 probajte koja vrednost vam daje bolje rezultate. Manja vrednost bolji fps ali i mogucnost pojave nezeljenih efekata tipa povremenog zastajkivanja fs-a na delic sekunde (seckanja).

JOS JEDNA VAZNA NAPOMENA ZA STAVKU U SEKCIJI:

[GRAPHICS]
TEXTURE_MAX_LOAD=1024

naime, ovom opcijom ogranicavamo fs da da ucitava teksture do 1024 pix. Ukoliko su vam rex teksture neba 2048 ili 4096 pix. onda postavite na vrednost 2048 odnosno 4096 ali opet ponavljam sto manje to bolje za fps

To je sve sto treba da uradite da bi mogli komotno da uzivate u carima FSX-a

Pozdrav!

p.s. Javite utiske

#37 YU-78

YU-78

First Officer

• Members
  • 48 posts

Posted 20 July 2010 - 04:06 PM

Doga , Svaka ti dala PIVO :D iz bokala , svaka cast majstore , sa sve tim urnebesnim podesavanjima neko ce pomisli jaooo sad kad mi stane komp a ono :bash: radi ko sat

Na sred LYBE ima i drveca i svega po malo i kishe spolja imam oko 36 FPS (meni sasvim ok )
U VC-u s 757 imam oko 25 28 FPS -a

Poz

Edited by YU-78, 20 July 2010 - 04:07 PM.

#38 Velibor469

Velibor469

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 04 August 2010 - 01:53 PM

jeste li sada probali definitvno ovo sto je doga stavio sa addon avionima i sletanjem recimo na lybe iz virtual kokopita?

kako se ponasa pri tom stanju i jeli i dalje fps extra..pitam jer bih instalirao ceo sistem ponovo da ubacim fsX definitivno, sve sto prave za njega je sada savrseenstvo;)

#39 YU-78

YU-78

First Officer

• Members
  • 48 posts

Posted 04 August 2010 - 02:14 PM

Da velibore , slobodno mozes iz virtual cockpita da vozis 757 CaptainSim the FPS killer :hypocrite: , samo odradi sve kako je doga napisao korak po korak , i nema zime :P , ja sam cak probao doginu configuraciju za grafiku i opet imao dobar FPS , e sad nije to 100FPS kako neki misle nego nekih 25 30 maximalno 40 ( bar kod mene ) i to je sasvim dovoljno za FSX .....

Probajte pa javite pozdrav :D

Edited by YU-78, 04 August 2010 - 02:15 PM.

#40 Velibor469

Velibor469

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 04 August 2010 - 03:07 PM

apsolutno 30 fps u VC i po nekoj kisi je savrseno za mene...vise mi ne treba..ae probacu a ako zapnem negde zovem vas :))

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users