Jump to content

Photo

Photoreal scenaro za Beograd, mozda i celu Srbiju

• Please log in to reply
102 replies to this topic

#81 pmilan

pmilan

Captain

• Members
  • 260 posts
  • VATSIM ID:1006317

Posted 22 June 2011 - 11:51 AM

Jos par shotova

http://img638.images...535/12000ft.jpg
http://img215.images.../8880/ada2d.jpg
http://img198.images...9072/avala1.jpg
http://img806.images.../avalajuzno.jpg
http://img651.images...avalajuzno2.jpg
http://img824.images...32/istocna2.jpg

#82 yufighter

yufighter

Captain

• Members
  • 259 posts

Posted 22 June 2011 - 07:22 PM

Ako se koristi SBuilderX313 moze se koristiti zadnji GoogleServer_v87 koji funkcionise lepo. Pre neki dan sebi uradio Ladjevce i Berane photoreal teren. Inace ako su oblaci beli onda su oni u scenariju prozirni pa se uzima na tim povrsinama default teren. Inace ja imam oko 7 DVD-a (svi aerodromi u Srbiji i njihova okolina) slicica delova Srbije sa zumom 18 (najkvalitetnije dodtupne slicice objavljene na Google-u) preuzete sa GSMD-om koje se mogu kombinovati u velike kvalitetne slike. Obecao sam Nikoli da cu mu poslati ali jos nisam ispunio obecanje. :naughty:

Ovde se moze videti deo jednog fotoreal terena teskog oko 54 GB koji obukvata povrsinu oko 25x25km koji sam za sebe uradio.

Edited by yufighter, 22 June 2011 - 07:24 PM.

#83 yufighter

yufighter

Captain

• Members
  • 259 posts

Posted 22 June 2011 - 07:40 PM

Napomena, :P svih aerodroma u Srbiji dostupnih sa zumom 18, a imam i nekih delova Makedonije, Bosne i Crne Gore.

#84 banalek

banalek

Senior First Officer

• Members
  • 69 posts

Posted 22 June 2011 - 07:43 PM

Evo par fotki...pa ako se nekome svidi, mogao bih da stavim na net ili narezem 3 DVD

Odlicno. Ja jos uvek koristim tvoj prvi foto za BG, a ako ovo uspes da postavis na net bilo bi sjajno :)

#85 Milan Stojanovic

Milan Stojanovic

Captain

• Members
  • 225 posts
  • Interests:Music and Flying
  • VATSIM ID:977696

Posted 23 June 2011 - 07:35 AM

a koliko uticu na frame rate ti gigabajtski scenariji? :)

#86 pmilan

pmilan

Captain

• Members
  • 260 posts

Posted 23 June 2011 - 10:39 AM

Odlicno. Ja jos uvek koristim tvoj prvi foto za BG, a ako ovo uspes da postavis na net bilo bi sjajno :)

Razmisljam da li da idem preko torrenta. Jako dugo ce se uploadovati. Videcu da postavim uskoro.

#87 banalek

banalek

Senior First Officer

• Members
  • 69 posts

Posted 23 June 2011 - 12:26 PM

Razmisljam da li da idem preko torrenta. Jako dugo ce se uploadovati. Videcu da postavim uskoro.

Problem sa torentom je sto ga treba i odrzavati, ne samo postaviti, jer ako se ne "siduje", mrtav je. Mozda je bolje tih 11 GB podeliti na fajlove do 400 MB, pa postaviti na Megaupload ili neki slican, besplatan server. Al' na tebi je da izaberes, samo bila bi greota je da ovako veliki i dobar scenario ne bude dostupan sirem krugu letaca :)

Edited by banalek, 23 June 2011 - 12:27 PM.

#88 Sava

Sava

Events Coordinator

• Administrators
  • 1,592 posts
  • VATSIM ID:1109329

Posted 23 June 2011 - 01:22 PM

Mozda je najbolje da neko napise kako ide ceo proces toga pa da svako za sebe napravi ako je moguce :)

#89 yufighter

yufighter

Captain

• Members
  • 259 posts

Posted 23 June 2011 - 11:38 PM

a koliko uticu na frame rate ti gigabajtski scenariji?

Konkretno za ovaj primer koji sam ja naveo FPS je za foto-real teren veci za 15 do 20 frejmova i to je verovatno proisteklo iz toga sto nigde na toj povrsini nema ni jednog 3D objekta. Znaci nisam postavio cak ni jedno jedino drvo, prakticno fotografija nalepljena na reljef.
Ovako mnogo GB je zbog toga sto sam postavio CompressionQuality na 100%, dakle nikakva kompresija. Inace po default vrednostima u SBuilderu ta vrednost je 85% sto donosi znacajno smanjenje u GB, a prihvatljiv gubitak u kvalitetu prikaza.

#90 pmilan

pmilan

Captain

• Members
  • 260 posts

Posted 24 June 2011 - 07:34 AM

Konkretno za ovaj primer koji sam ja naveo FPS je za foto-real teren veci za 15 do 20 frejmova i to je verovatno proisteklo iz toga sto nigde na toj povrsini nema ni jednog 3D objekta. Znaci nisam postavio cak ni jedno jedino drvo, prakticno fotografija nalepljena na reljef.
Ovako mnogo GB je zbog toga sto sam postavio CompressionQuality na 100%, dakle nikakva kompresija. Inace po default vrednostima u SBuilderu ta vrednost je 85% sto donosi znacajno smanjenje u GB, a prihvatljiv gubitak u kvalitetu prikaza.

Ja to radim u FSEarthTiles. Tamo se namesti da odradi texture terena za sva godisnja doba i da uradi za noc texture. Tako da je ovaj scenario prilagodjen svakom godisnjem dobu (zimi se vidi recimo sneg... nocu svetla). Ne znam je li to slucaj sa SBuilderom?

Ja to radim u FSEarthTiles. Tamo se namesti da odradi texture terena za sva godisnja doba i da uradi za noc texture. Tako da je ovaj scenario prilagodjen svakom godisnjem dobu (zimi se vidi recimo sneg... nocu svetla). Ne znam je li to slucaj sa SBuilderom?

Prethodna verzija koju sam radio je manja povrsinski, misleci na velicinu scenery, a kompresija je bila 80 % , sto znaci da je ova verzija kvalitetnija jer je kompresija 100 %. Scenery ima vise od 11 GB, nisam racunao texture folder vec samo bgl. Radi uz dobar frejm rejt a uklapa se lepo uz 3D objekte koji su vec uradjeni za Beograd. Mislim da bi zbog texture foldera radio i na FS9. Na Fsx trazi dosta graficke memorije i RAM.
Ako nekoga zanima, mogu mu pomoci da sam uradi isto, mada je kod mene ceo proces trajao punih 12 sati.

Da cujem Vase predloge i zelje: da li ovaj scenery da postavim na torrent ili da narezem na dvd pa da, ako ste u Bg, dostavim? :)

Edited by pmilan, 24 June 2011 - 07:36 AM.

#91 Sava

Sava

Events Coordinator

• Administrators
  • 1,592 posts
  • VATSIM ID:1109329

Posted 24 June 2011 - 07:55 AM

Glupo bi bilo da svih kolko vec GB uploadujes negde, a torrent je zavisan od seedera.
Kako je tebi lakse..

Ja cu videti da sam sebi napravim :))

#92 yufighter

yufighter

Captain

• Members
  • 259 posts

Posted 24 June 2011 - 01:48 PM

Ne znam da li SBuilder ima te mogucnosti, nisam probao. Ovo sto sam radio je samo proba i ima jedino originalne teksture, tj fotografiju, nista noc ili godisnje doba.

#93 psp-man

psp-man

Captain

• Members
  • 406 posts
  • VATSIM ID:1083172

Posted 24 June 2011 - 02:20 PM

Najbolje je za clanove SCGvACC-a ko hoce,narezes mu ,a za ostale gradzane sveta lepo narezes i saljes preko net-a .... ono posiljka i te fore ,naravno oni placaju postarinu i sve to.... npr dati plate preko moneybooker,Western Union i tako to...

sta kazes//?

#94 pmilan

pmilan

Captain

• Members
  • 260 posts

Posted 24 June 2011 - 03:21 PM

Najbolje je za clanove SCGvACC-a ko hoce,narezes mu ,a za ostale gradzane sveta lepo narezes i saljes preko net-a .... ono posiljka i te fore ,naravno oni placaju postarinu i sve to.... npr dati plate preko moneybooker,Western Union i tako to...
sta kazes//?

Ako nekoga zanima, mogu da narezem na par DVD-a. Neka se jave na PM oni zainteresovani. Nemam nameru da naplacujem bilo sta. Problem je samo oko isporuke za one koji nisu iz Bg. Ali mozemo se dogovoriti. Mnogo bolje od torrent-a.

#95 yufighter

yufighter

Captain

• Members
  • 259 posts

Posted 26 June 2011 - 09:43 PM

Svojevremeno je Nikola govorio o tome, a sada cu opet to pmenuti kao moguci izvor podataka za izradu scenarija Srbije.
Radi se o digitalnom ortofotou Srbije. Najbolje je sami da se uverite posetivsi sajt http://www.geosrbija.rs o kakvim podacima se radi i kakav bi scenario imali uradjen sa takvom preciznoscu. :eek:

dimenzija grida 5 m, srednje tačnosti visine ± 40 cm za 166 gradskih područja (P= 3199 km²), dimenzija grida 10 m, srednje tačnosti visine ± 80 cm za područja katastarskih opština čiji premer nije u državnom koordinatnom sistemu (P= 6260 km²), dimenzija grida 25 m, srednje tačnosti visine ±1,60 m za celu teritoriju Republike Srbije izuzev: područja Kosova i Metohije, područja izrade DMT-a dimenzije grida 10 m i područja Grada Beograda (P= 70600 km²).

Malo mi je smesno uklanjanje vojnih aerodroma ali sta je tu je. :dntknw:

#96 pmilan

pmilan

Captain

• Members
  • 260 posts

Posted 27 June 2011 - 07:37 AM

Svojevremeno je Nikola govorio o tome, a sada cu opet to pmenuti kao moguci izvor podataka za izradu scenarija Srbije.
Radi se o digitalnom ortofotou Srbije. Najbolje je sami da se uverite posetivsi sajt http://www.geosrbija.rs o kakvim podacima se radi i kakav bi scenario imali uradjen sa takvom preciznoscu. :eek:

Malo mi je smesno uklanjanje vojnih aerodroma ali sta je tu je. :dntknw:

Postavlja se samo pitanje ko ce dati bazu da se sluzimo besplatno. I koliko ja znam nijedan od programa kao fsearttiles ne moze na osnovu slika da pravi scenery (photo) vec na osnovu podataka o geo sirini i duzini. Ispravite me ako gresim.

#97 yufighter

yufighter

Captain

• Members
  • 259 posts

Posted 27 June 2011 - 09:41 AM

На геопорталу "ГеоСрбија" објављен је ДМТ димензија грида 30 m, израђен на основу података дигиталних модела терена горе наведених димензија гридова. Сви подаци ДМТ-а су у UTM34N/ETRS89 координатном систему са локалним ортометријским висинама. Дигитални модел терена са наведеним димензијама грида доступан је за даљу дистрибуцију свим заинтересованим корисницима. За све додатне информације обратите се Одељењу за фотограметрију и даљинску детекцију на тел. 011/2651-245.

Znaci da je moguce doci do tog materijala ali se nisam raspitivao kako, verovatno uplatom na njihov racun. Obzirom da u njihovom opisu posla postoji i izrada i prodaja turisticki, geografskih karti mozda i prosire delatnost pa naprave Serbian mesh i Serbia photoreal scenery, da se mi ne mucimo, a njima eto dodatnog prihoda. :P :D

#98 SRB_PI

SRB_PI

Captain

• Members
  • 113 posts

Posted 02 September 2011 - 06:37 PM

нисам читао пре тога, ал се надам да није нико ово писао пре мене:
ако обратите пажњу, видећете да је и на Aerosoft EDDF (Frankfurt Main), одрађен управо тако: прво фоторил, па су тек онда стављане 3Д зграде...
ко се мало загледа у дневне текстуре Франкфурта, видеће о чему причам :)
дакле, фин почетак за Београд ВФР (3Д) :)

#99 Misha11000

Misha11000

Captain

• Members
  • 442 posts
  • VATSIM ID:997694

Posted 07 June 2012 - 09:34 PM

Ako neko dizajnira alat koji ce mocu da konveruje slike iz novog google earth-a u FS dobicemo najsavrseniji mesh ikada. Novi google earth kida koliko je dobro uradjen. Izlazi uskoro bar prema najavama ...

http://www.youtube.c...p;v=N6Douyfa7l8

#100 yufighter

yufighter

Captain

• Members
  • 259 posts

Posted 08 June 2012 - 02:25 AM

Sa dosadasnjih verzija se mogu pokupiti slike ali nisu za sva podrucja istog kvaliteta tj. rezolucije i ne poticu iz istog perioda tako da je veliko sarenilo. Trenutno najbolje slike su na geosrbija. rs jer su snimane u priblizno istom vremenskom periodu (doba dana kao i prolece i jesen tokom tri godine) tako da nigde nema oblacka. No problem ih je pokupiti i maskiranje aerodroma (ne razumem zbog cega i sta mogu da sakriju kada se na GE sve lepo vidi). Sa hrvatskog sajta se mogu pokupiti za teritoriju Hrvatske ali su slike za Srbiju kvalitetnije.

Edited by yufighter, 08 June 2012 - 02:26 AM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users