Jump to content

Photo

FS2004 Tipovi i Trikovi

• Please log in to reply
139 replies to this topic

#81 Velibor469

Velibor469

Pilot Training Instructor

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 03 December 2009 - 12:11 PM

a ovo `USERVA` koje da postavim jer imam grafiku sa 768 memorije?

#82 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts
  • VATSIM ID:1144239

Posted 03 December 2009 - 02:12 PM

Ja sam citao tamo na Microsoftovom sajtu, onu kazu da je, ako se vec radi 3GB switch, idealna izmedju 3000 i 3030, nevezano za kolicinu memorije. Kod mene stoji na 3030. A moja je 8600 GTS sa 512.

Samo obavezno odradi i ovaj drugi step, nisam ni ja to znao da treba, pa ti nisam onda ni rekao kad smo se culi. ;)

Edited by dallyborr, 03 December 2009 - 02:16 PM.

#83 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 04 December 2009 - 01:04 AM

...nesto za Velju ne obracajte paznju. :D

Salim se, mozda jos neko nemoz' da nadje gde da klikne za onaj 3GB switch iz STEP2, evo:

Posted Image Posted Image

Posted Image Posted Image

...pa onda OK i Save. ;)

#84 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 08 December 2009 - 12:26 PM

Sigurno se deseva, da prilikom kopiranja, ubacivanja, add onova, vezanih za prirodu, poneki put i "zeznete stvar". E sad da nebi reinstalirali ponovo ceo FS, pa ubacuj ponovo sve...lakse je uradeti copy/paste sa diskova.

Evo gde se sta nalazi:

Posted Image

#85 marko mitic

marko mitic

Captain

• Members
  • 439 posts

Posted 08 December 2009 - 10:58 PM

dallybore sam te bog poslao na forum :D

#86 Djole

Djole

Captain

• Members
  • 237 posts

Posted 09 January 2010 - 07:30 PM

dallyborr, on Nov 25 2009, 10:34, said:

U poslednje vreme poceo sam da kuburim sa praznim prostorom na HD-u, FS mi je vec odavno presao 60GB prostora. E sad to i nije problem, ali je problem kad pokrenes FS da letis. Jer hard disk umesto da ucitava brze podatke, on ce normalno da ih ucitava sporije, jer mu je potrbno da sa tih 60 i kusur gigabajta, pronadje ono sto mu treba.
Mislim logicna stvar, pre ces da nadjes nesto u prostoriji 2 sa 2 nego 20 sa 20.

E sad, XP sa servis pakom 2 i 3, ima funkciju da direktno radi sa arhivama. Primera radi, stoji ti neki fajl u kompu duze vreme, koga ne pipas uopste. XP ce posle odredjenog vremena od tog fajla da napravi, nesto kao rar ili zip arhivu. Pa ce taj fajl umesto 10MB, primera radi da bude 5MB. I opet ce da bude dostupan kao i pre, ali arhiviran.

Pade meni na pamet, da to isto uradim i sa FS-om. I uradim! I ispade FS, umesto 60GB, 28GB. Nisam mogao da verujem da ga je skratio za pola! Pustim FS, radi sve normalno i mnogo brze, da ne poverujes!

Evo kako da to uradite, ako nekom treba. Jes da ce malo duze da radi ako je u pitanju veliki fajl, ali isplati se verujte mi.

NAPOMINJEM!!! Vazi samo za XP sa servis pakom 2 i 3. Vistu i WIN7 nisam probao jer ih nemam.

1. Odete tamo gde instaliran FS.
2. Desnim klikom idete na folder FS, pa na "properties"
3. U desnom donjem uglu, videcete "advanced", kliknite na njega.
4. Kad vam se otvori novi prozor, videcete (treca stavka po redu), "compress contents to save disk space".
5. Cekirajte tu funkciju i kliknite OK
6. Vratice vas na "properties"
7. Kliknite na "apply", i otvorice se novi prozor
8. U novom prozoru, cekirajte (drugu po redu) funkciju "apply changes to this folder, subfolders and files"
9. Kliknite OK i pustite ga da radi

Kada zavrsi, bice sve plavo, mislim na slova. To je da vam pokaze da je folder arhiviran ali da normalno mozete da radite sa njim.

Oslobodili ste prostor na hardu, hardu ce manje trebati vremena da ucita ono sto treba, a FS radi normalno. Nema bolje!

Moram samo da se nadovezem na ovu pricu. Iskreno ne bih ovo preporucio. Instalacija FSa ti je garant bila prethodno fragmentisana po disku, pa su glave diska morale mnogo da trce po plocama da bi dohvatile sve podatke, a posle kompresije se folder defragmentisao pa je disk mogao brze da ih dohvati bez mnogo setanja po plocama.
Ima jedan guide koji je cini mi se Danilo napisao, koji objasnjava kako moze da se defragmentise hdd koristeci napredne funkcije koje odredjeni sadrzaj stavljaju uz samu ivicu ploce diska i time se znatno poboljsava brzina citanja podatka.
Kod kompresovanog foldera, ucitani podaci moraju prvo da se dekompresuju. To znaci da sistemu treba vise vremena da obradi ucitane podatke nego da oni nisu kompresovani, sto automatski znaci da se CPU dodatno uposljava. U svakom slucaju ko uradi ovo dalyborovo nije toliko pogresio ako ne primecuje neka seckanja prilikom ucitavanja ground tekstura, ali bolje pogledajte danilove instrukcije, ne mogu sad da nadjem tacan link, ako neko zna neka ga ostavi.

Edited by Djole, 09 January 2010 - 07:33 PM.

#87 Djole

Djole

Captain

• Members
  • 237 posts

Posted 09 January 2010 - 07:46 PM

Evo i linka:
http://www.scgvacc.n...?showtopic=1023

A magicni program se zove UltimateDefrag kompanije DiskTrix. Iako izgleda kao igrica, u stvari je jako pametan...

#88 Mateja

Mateja

First Officer

• Members
  • 33 posts

Posted 10 January 2010 - 10:19 PM

Koji je postupak, ako je urađena kompresija, da se uradi dekompresija?

#89 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 11 January 2010 - 02:00 AM

Ja samo postavljam ovde ono sto sam i kod mene probao, i za sta sam siguran da 100% radi...na vama je da odlucite dali ce te to koristiti ili ne. :sup:
Defragmentacija kao defragmentacija...posredis malo hard i to je to pa koji god program koristio, a ima ih mali milion. Ja sam na mom hardu zadnju odradeo letos prosle godine, i nikakvu razliku u brzini ili bilo cemu nevidim od onda i sad.

Edited by dallyborr, 11 January 2010 - 02:04 AM.

#90 Djole

Djole

Captain

• Members
  • 237 posts

Posted 11 January 2010 - 02:13 AM

@dallyborr: Nisam nista lose mislio onim sto sam napisao, samo sam izneo ono sto znam iz 10ak godina prakse :) Nemoj se ljutis.... Ko hoce moze da proba obe metode pa neka vidi sta mu radi bolje. Ja sam Danilovom osetio velike razlike i pravo da ti kazem do tad nisam ni koristio defrag osim za sistem.

A sto se tice defragmentacije, windows debelo brlja sa fragmentacijom fajlova jos od windowsa 95, mozda cak i ranije, jednostavno ne ume sam da sredi kako treba cak ni sa svojim defragmenterom. Nisu ni drugi sistemi mnogo bolji sa tim. Defragmentacija ume dosta da ubrza sistem...

@MATEJA: Ista procedura, samo sto treba od odcekiras "compress contents to save disk space"...

#91 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 11 January 2010 - 08:10 AM

Ih...daleko od toga da se ljutim...nije mi ni na kraj pameti bilo. :sup: Diskutujemo, i svako svoje misljenje i treba da iznese.

#92 Ivan Kovacevic

Ivan Kovacevic

Technical Support

• Administrators
  • 1,402 posts
  • VATSIM ID:920456

Posted 11 January 2010 - 12:14 PM

Ja bih preporucio, za 'advanced' korisnike, mali program koji se zove jkDefrag. Koristim ga vec nekoliko meseci, i moram priznati da se osetila velika razlika kada sam prvi put odradio defrag.

Vecina defraga, ako nisu drugacije podeseni, guraju sve na pocetak diska. Ovo je ok, posto to moze znacajno uvecati brzinu citanja postojecih podataka, odnosno ucitavanje programa, otvaranje velikih fajlova, itd. Medjutim, zavisno od ukupne ispunjenosti diska, ovaj metod moze znaciti da ce prvi slobodni sektor na disku biti na mestu gde je disk znatno sporiji - tako da ce pisanje po disku (a windows pravi mali milion upisa u razne logove svake sekunde) biti znacajno usporen.

jkDefrag pristupa ovom problemu malo drugacije - umesto da sve gura na kraj, razdvaja sve u tri kategorije - direktorijume, male fajlove i velike fajlove i tim redom ih sredjuje praveci male rupe izmedju tri zone u velicini od oko 10% ukupnog kapaciteta diska. Ovo omogucava da windows (i ostali programi) koriste brze delove diska za svoje operacije. jkDefrag takodje omogucava da stavimo samo pojedine fajlove/direktorijume na kraj diska (gde je najsporiji) i time napravimo vise prostora na pocetku diska gde je on i najbrzi. Tako sam ja, recimo, stvari koje mi trebaju ali ih retko koristim (nekoliko iso fajlova, instalacije za milion FS dodataka, stari bekap email-ova, i slicno), stavio na kraj i oslobodio oko 150GB prostora sa pocetka diska.

EDIT: Mali test na ovu temu, Win7 Ultimate x64, od POST-a (beep) do momenta kada se desktop pojavi (i start meni iskoci) - 35 sekundi, i to na disku koji radi na ~5700RPM.

Edited by Ivan Kovacevic, 11 January 2010 - 12:18 PM.

#93 Velibor469

Velibor469

Pilot Training Instructor

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 16 January 2010 - 12:38 AM

verpvatno ste znali za ovo pre mene ali super stvar

http://www.vatroute.net/web_client.php

i jos ima da se skine bas tu njihov desktop programcic i super ;)

#94 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 10 February 2010 - 04:43 PM

Znate svi da FS2004 "zvace" samo jedan procesor, e da nebi cackali uvek tamo "set affinity"...ono ocemu smo vec pricali na prethodnim stranama, covek lepo napravio besplatan tool za to. Kliknete na njega, on lepo sam nadje fs9.exe, i kaze ti "lunch FS2004"...i rade oba procesora...a rade i sva cetiri, ko ima quad core. ;)

Programcic pokupite ovde:

DOWNLOAD

#95 marko mitic

marko mitic

Captain

• Members
  • 439 posts

Posted 10 February 2010 - 05:08 PM

dallyborr, on Feb 10 2010, 17:43, said:

Znate svi da FS2004 "zvace" samo jedan procesor, e da nebi cackali uvek tamo "set affinity"...ono ocemu smo vec pricali na prethodnim stranama, covek lepo napravio besplatan tool za to. Kliknete na njega, on lepo sam nadje fs9.exe, i kaze ti "lunch FS2004"...i rade oba procesora...a rade i sva cetiri, ko ima quad core. ;)

Programcic pokupite ovde:

DOWNLOAD

stvarno si neverovatan :bow:

#96 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 10 February 2010 - 05:14 PM

Ja probao, i nema nikakvog poboljsanja, sve je isto. Negde sam procitao da cak i kad se namesti affinity ili koristi ovaj tool, dvojezgrni procesor radi sa oba jezgra do 50% tako da se dobija manje vishe ista stvar :???:

#97 marko mitic

marko mitic

Captain

• Members
  • 439 posts

Posted 06 March 2010 - 12:45 PM

zasto je slika u window modu dosta ostrija i fps je veci nego u full screen? mislim kod mene je bar tako

#98 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 06 March 2010 - 04:41 PM

marko mitic, on Mar 6 2010, 11:45, said:

zasto je slika u window modu dosta ostrija i fps je veci nego u full screen? mislim kod mene je bar tako

ako imash TFT ekran, pretpostavljam da si u FSu podesio rezoluciju koja nije predvidjena za taj ekran, dok na desktopu stoji normalna rezolucija. FS u window modu koristi rezoluciju windwsa, a ne onu koju si podesio u igri

#99 miljan

miljan

First Officer

• Members
  • 44 posts

Posted 23 March 2010 - 01:08 PM

@dallyborr
LINK za skidanje vise nije akivan,da li imas drugu adresu ili moze neko da mi posalje na mail ovo???

#100 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 23 March 2010 - 02:08 PM

Mislis ovo za CPU?

DOWNLOAD

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users