Jump to content

Photo

FS2004 Tipovi i Trikovi

• Please log in to reply
139 replies to this topic

#1 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts
  • VATSIM ID:1144239

Posted 15 May 2009 - 09:24 PM

Posto vidim da nema mnogo postova sa ovakvom temom, evo ja cu je zapoceti.

Ajmo od pocetka.

Svakako vam se desilo da, imate FS9 (fs2004), jaka machina, zviznuo zam SVE na maksimum, kad ono "chorak". Sve mutno, a FS se vuce kao prebijena macka. Jos naidjete na neko nevreme uz put, i eto ga...krece "slide show".

Zasto se do desava?

Prosto...FS9 pokusava da ucita sve teksture od jednom, ali "nece slonce u lonce". A ucitati CEO SVET od jednom... :down:

Sta uradeti, a ujedno i imati kristalno jasne teksture i FPS?

Odgovor...FS9.cfg fajl.

Gde se nalazi?

Udjete u "control panel", zatim na stavku "folder options", pa na stavku "view". Zatim cekirate stavku "view hidden files and folders". Zasto to? Zato sto je FS9 sakriveni fajl i da bi ga videli.

Zatim odemo u:
C:\Documents and Settings\<TVOJE IME>\Application Data\Microsoft\FS9\FS9.CFG

Eto ga!

Za svaki slucaj, prvo napravite bekap istog. A i ako ga kojim slucajem obrisete, bez brige! FS ce prilikom pokretanja uvek napraviti novi, ukoliko ga nema.

Otvorite FS9.cfg pomocu "notepad-a".

Nadji OVAJ deo i promeni u ovaj:

[DISPLAY]
RUNWAY_LIGHTS_SURFACE_SCALAR=1.0
RUNWAY_LIGHTS_VASI_SCALAR=1.0
RUNWAY_LIGHTS_APPROACH_SCALAR=1.0
RUNWAY_LIGHTS_STROBE_SCALAR=1.0
UPPER_FRAMERATE_LIMIT=24
TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=400
TextureMaxLoad=10

[TERRAIN]
TERRAIN_ERROR_FACTOR=100.000000
TERRAIN_MIN_DEM_AREA=10.000000
TERRAIN_MAX_DEM_AREA=100.000000
TERRAIN_MAX_VERTEX_LEVEL=19
TERRAIN_TEXTURE_SIZE_EXP=8
TERRAIN_AUTOGEN_DENSITY=5
TERRAIN_USE_GRADIENT_MAP=1
TERRAIN_EXTENDED_TEXTURES=1
TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=9.5
TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=4.5
TERRAIN_EXTENDED_LEVELS=4

Zasto, sta dobijam time?

UPPER_FRAMERATE_LIMIT-----Sto manji to BOLJE, ali ne ispod 20! Jednostavno, dozvolicete grafici i procesoru, da brze dodju do istog a ostavicete im vise prostora za ucitavanje tekstura.
Ljudsko oko, i onako nemoze da registruje vise od 30-ak frejmova, pa samim tim i nema potrebe za izivljavanjem nad istim. Ne zaboravite, moderni filmovi se snimaju na 25-26 frejma u sekundi, ne vidim sto bi stavljali 50-60 onda.

TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=400 ----- Zasto 400 kad je default 40? Zato sto 40km/h i 400km/h nije isto! Brzina ucitavanja tekstura.

TextureMaxLoad=10 ----- OBRATI PAZNJU!!! Ove stavke po defaultu NEMA, obavezno je dodati! To je ona prica sa pocetka. Zasto da FS odjednom ucitava nenormalno veliki broj tekstura, kad moze manji broj. Primera radi, letis iznad Evrope, zasto bi onda FS morao da ucitava i Ameriku? Nemora normalno.
Sa ovom stavkom mozete eksperimentisati, ali nikako ispod 5!

TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=9.5 --------- Velicina prstena sa "High Quality" teksturama u vidokrugu.

TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=4.5 ----------Velicina prstena sa "Low Quality" teksturama koje se vide u daljini.

TERRAIN_EXTENDED_LEVELS=4 ------- Broj prstenova sa "High Quality" teksturama, nikako iznad 8!

NAPOMENA: Podesavanja vaze za sve kvalitetnije graficke karte!

Ako vam nije dosadno da citate, onda idemo dalje! :P

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sigurno ste primetili, da dok ste u FS-u, spustite se na Alt+Tab, i udjete sa Ctrl+Alt+Delete u Windows task manager, da FS, iz nekog razloga ( vazi samo za vlasnike DUAL CORE procesora ) trosi resurse samo jednog.
Uhhm... :thinking: Aj' da ga nateramo da rade OBA! Jos neki FPS, nije na odmet.

Startuj normalno fs2004. Kad budes u glavnom meniju ili u igri sve jedno, stisni ALT+TAB. Kad si na desktopu, ostavi FS da radi i stisni CTRL+ALT+DELETE.

Kada ti se otvori "windows task manager", idi na performance i videces da samo jedan procesor "zvace" kao lud.

Klikni na "processes".

Nadji na spisku procesa FS9.exe

Desnim klikom misa, na FS9.exe, klikni "Set Affinity..."

Otvorice ti se prozor koji ti pokazuje da se su oba procesora cekirana i rade, medjutim FS9 jede resurse samo jednog.

DESTIKLIRAJ CPU1 i klikni OK.

Sacekaj par sekundi i ponovo idi na FS9.exe, "Set Affinity...", i ovog puta CEKIRAJ CPU1 i klikni OK!

Sada opet ida na "Performance" i videces kako sada i drugi procesor "zvace" FS9.

Izadji iz Task Menadzera, vrati se sa ALT+TAB u FS9 i igraj.

Oba procesora rade a i videces da je FPS mnogo bolji.

NAPOMENA: Ovo moras da radis uvek kad igras FS9.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koristim ACTIVE SKY, ali mi vremenski uslovi izgledaju...NEREALNO?

Odgovor...Active Sky "OPTIONS"!

Da bi vam vremenski uslovi izgledali realno, sa trenutnim uslovima napolju, podesiti opcije ovako:

Posted Image
Posted Image

...a u samom FS, view distance na 40-50, oblake na 50. Verujte mi nema nikakve potrebe stavljati na vise! Jer koji normaln covek vidi u daljinu nekih 100 milja, svasta! Manja vidljivost, veci FPS!

Od "Environment" sofwarea, OBAVEZNO, nabaviti sledece:

-Flight Environment
-FS Elemental ( zbog oblaka i environment mapinga )
-Ground Environment PRO
-Ultimate Terrain Europe, USA, Canada&Alaska

Jos tipova sutra!

#2 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 15 May 2009 - 10:25 PM

Ljudsko oko, i onako nemoze da registruje vise od 30-ak frejmova, pa samim tim i nema potrebe za izivljavanjem nad istim. Ne zaboravite, moderni filmovi se snimaju na 25-26 frejma u sekundi, ne vidim sto bi stavljali 50-60 onda.

Znam da je ovo slucaj kao i Airbus-Boeing ili AMD-Intel, al ajde da kazem: ima velike razlike izmedju 30 i 60 frejmova u sekundi i velika je zabluda da to ljudsko oko nece moci da razlikuje...
moderni filmovi se snimaju u 25 frejmova, ali si zaboravio da se obradjuju posebnom tehnikom "blur motion" ili tako neshto...ajde probaj da pauzirash film dok gledash; shta ce da se desi? slika ce biti zamrljana, a probaj to u FSu, slika ce biti kristalno jasna...

Ostatak je ok :) osim ono za procesor gde ne dobijam nikakvu prednost aktiviranjem drugog shto se tice fps-a, al to je vec do mog hardwarea, verujem da na nekim mashinama ima efekta :)

#3 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts
  • VATSIM ID:910243

Posted 16 May 2009 - 02:09 AM

Naucna cinjenica je da ljudsko oko vidi max 60fps tako da sve munje tipa 120fps jednostavno nemaju nikakav znacaj osim ako ste kiborg sa ugradjenom high speed kamerom kao u time warp emisiji od 10000fps :)

#4 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 16 May 2009 - 02:14 AM

Tako je, ali sam stavio 30, zato sto je to ipak neki "minimalac". Ne zbog toga sto mi mozemo da "povatamo" i vise, nego sto procesor i grafa nemaju potrebe da hvataju toliko. :sup:

#5 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 16 May 2009 - 11:01 AM

Tako je, ali sam stavio 30, zato sto je to ipak neki "minimalac". Ne zbog toga sto mi mozemo da "povatamo" i vise, nego sto procesor i grafa nemaju potrebe da hvataju toliko. :sup:

jeste 30 je neki minimum...u svakom slucaju ne zelim da tema ode u off tako da necu da smaram sa tim fpsom, uglavnom siguran sam da niste u pravu... ako nadjem negde software koji sam pre imao i koji to dokazuje okacicu

#6 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 16 May 2009 - 03:03 PM

Ma ok. Moze da se stavi i na unlimited, ako imas babarogu od masine, sto da ne. Ali nemaju svi u Srbiji "silu boziju" od kompa.
Primera radi ja kad stavim kod mene na unlimited, pici i do 80 ali cim naidjem na nevreme i kisu, padne na nekih 30. A kada mi stoji ogranicenje na 24, nema nikakvih cimanja padanja, zakucan na 24, pa bilo nevreme, lepo vreme, Aerosoftov Frankfurt, nebitno.

#7 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 16 May 2009 - 03:51 PM

Ma ok. Moze da se stavi i na unlimited, ako imas babarogu od masine, sto da ne. Ali nemaju svi u Srbiji "silu boziju" od kompa.
Primera radi ja kad stavim kod mene na unlimited, pici i do 80 ali cim naidjem na nevreme i kisu, padne na nekih 30. A kada mi stoji ogranicenje na 24, nema nikakvih cimanja padanja, zakucan na 24, pa bilo nevreme, lepo vreme, Aerosoftov Frankfurt, nebitno.

ne, nisam rekao da treba staviti na unlimited, to je totalno pogresno po mom mishljenju..samo sam rekao da je glupo povlaciti granicu fps do koje oko moze da prepoznaje razliku, zato shto je oko mnogo komplikovan aparat...
josh jednom, nikako fps na unlimited...ko ima extra jaku mashinu, moze 50 da zakljuca...naravno ako neko ima mashinu koja bi mogla da pregura 100fps, savrsheno, ali ne postoji tako neshto...

#8 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 17 May 2009 - 03:28 AM

Normalno, nikako na unlimited! Nema te masine koja ce da "zvizne" 80-100 FPS konstantno. Hoce, ali na "suv" FS9, bez ikakvih dodataka.

Evo jednog lepog objasnjenja, jednog od tvoraca FS serijala, zasto se "mrljanja" i "seckanja" desavaju, cak i na jakim masinama:

http://www.steve-lac..._stutters.shtml

Ali...opet kazem, nemam nista protiv veceg FPS-a, uostalom svako zna do koje granice moze terati svoj procesor i grafu, najbolje je uradeti sledecu stvar:

Pokrenuti FS, staviti FPS na 50-60 recimo, NE UKLJUCIVATI "AS", nego lepo odredimo vremenske uslove sami.

Dovoljan je jedan "layer" thunderstorm oblaka, od 1500ft do nekih 7000-10000ft, "broken" ali zadnja solucija pre overcast, vidljivost na nekih 32, i jaka kisa.

Zatim, pod uslovom da imate instalirane, izabrati Frankfurt/Main, Paris Charles De Gaulle (Aerosoft), ili Amsterdam Schiphol (Cloud 9), uz normalno instaliran WoAI vecih avio kompanija.

Bez da se bude online!

A jos, kao sto i ceo svet ima, ima se instalirano i "Flight Environment", "GE Pro"...

...pa jos neki, PMDG, Wilco, Ariane, PSS...

...kad se sve gore navedeno uljuci u pricu, pa se onda "udari" ctrl+Z...a komp samo sto ti ne kaze "EJ BRE! Pretera ga...!"

Opet, svako zna mogucnosti svog kompa, bar se nadam da zna, ali kompu treba dozvoliti da se bavi i nekim drugim stvarima, a ne samo bespotrebnim ucitavenjem "milijardu" tekstura i dostizanjem FPS-a. A, iskreno, ako neko primeti razliku izmedju 30FPS i 50-60FPS, svaka mu cast.

#9 Iceman_37

Iceman_37

Captain

• Members
  • 178 posts
  • VATSIM ID:1105115

Posted 17 May 2009 - 02:06 PM

Inače onaj tweak texture max load=xxx je u fsx skroz drugaćija funkcija.

To znači koliko velike texture može da učita FS. Kao što REX da bi mogao da učita HD oblake, znači 4096x4096 mora da se postavi u FSX.CFG texture_max_load=4096

U FS 2004 postavljati to na 10 mi stvarno nije jasno da li je to daljina da učita ameriku a mi u evropi, da li si siguran da je to to?

Zašto bi ta funkcija bila toliko drugačija u fs2004 i FSX.

Edited by Iceman_37, 17 May 2009 - 02:08 PM.

#10 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 17 May 2009 - 04:32 PM

Inače onaj tweak texture max load=xxx je u fsx skroz drugaćija funkcija.

To znači koliko velike texture može da učita FS. Kao što REX da bi mogao da učita HD oblake, znači 4096x4096 mora da se postavi u FSX.CFG texture_max_load=4096

U FS 2004 postavljati to na 10 mi stvarno nije jasno da li je to daljina da učita ameriku a mi u evropi, da li si siguran da je to to?

Zašto bi ta funkcija bila toliko drugačija u fs2004 i FSX.

U fs9 imas TEXTURE_MAX_LOAD=1024, koja se nalazi pod stavkom [GRAPHIC],i koja se NE dira, jer je to maksimalna velicina tekstura koje se ucitavaju, a ovu drugu TextureMaxLoad=10, treba dodati pod stavkom [DISPLAY].

TEXTURE_MAX_LOAD=1024
TextureMaxLoad=10

Vidis da ima razlike. ;)

#11 Krema

Krema

Captain

• Members
  • 333 posts
  • VATSIM ID:1062064

Posted 18 May 2009 - 08:59 PM

Ja podesio sve kako ste mi rekli i kad sletim na LYBE i kad sisdjem sa piste i krenem da taxiram meni FPS padne na 5 :eek:
Inace ovako je FPS od 15-25. :D

#12 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 18 May 2009 - 11:21 PM

TEXTURE_BANDWIDTH_MULT=400

Probaj da eksperimentises sa tim, primera radi kreni od nekih 100 ili 80, pa penji polako za po 20-30, dok ne dodjes do tebi zadovoljavajucih rezultata. Ali nikako ne teraj preko 400!!!

#13 Iceman_37

Iceman_37

Captain

• Members
  • 178 posts

Posted 20 May 2009 - 11:11 AM

TERRAIN_EXTENDED_TEXTURES=1
TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=9.500000
TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=4.500000
TERRAIN_EXTENDED_LEVELS=4

meni su ova 4 kad sam ušao u FS9 CFG bila sve na nuli...nisam siguran da li je ovo prvo bilo na nuli ali ostala jesu.

Podesio sam ovako kako je gore i meni su texture oštre samo ispod aviona i možda malo od njega.

Jel može neke konkretne vrednosti za ovu situaciju šta da stavim da bi mi bilo ošto baš i u daljinu.

#14 Iceman_37

Iceman_37

Captain

• Members
  • 178 posts

Posted 20 May 2009 - 11:47 AM

TERRAIN_DEFAULT_RADIUS=12.500000
TERRAIN_EXTENDED_RADIUS=4.500000
TERRAIN_EXTENDED_LEVELS=8

Ova podešavanja mi daju izuzetno dobar izgled simulacije

Izvinite za dupli post.

Edited by Iceman_37, 20 May 2009 - 11:48 AM.

#15 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 20 May 2009 - 04:11 PM

Pogledaj i ovde:

http://www.flightsim...showtopic=98801

Jer, pazi, nema svako istu masinu ali u sustini iste redove treba promeniti.

#16 aradulo

aradulo

Senior First Officer

• Members
  • 53 posts

Posted 20 May 2009 - 07:30 PM

zdravo momci,

podesio sam kao gore , i iako mi dual core ne radi brze , frame rate mi je skocio.
dobat Tip&trick :)

#17 Mateja

Mateja

First Officer

• Members
  • 33 posts

Posted 26 May 2009 - 03:56 PM

Sigurno ste primetili, da dok ste u FS-u, spustite se na Alt+Tab, i udjete sa Ctrl+Alt+Delete u Windows task manager, da FS, iz nekog razloga ( vazi samo za vlasnike DUAL CORE procesora ) trosi resurse samo jednog.

A šta uraditi kada imaš QUAD CORE procesor?

#18 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 26 May 2009 - 06:19 PM

Pa verovatno istu stvar, samo dodati, u gore pomenuto CPU2 i CPU3. Ali posto to nisam probao, a i nisam video da je neko, na drugim forumima, neznam dali "sljaka". :dntknw:

#19 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 27 May 2009 - 11:32 AM

Nhancer SETUP u 4 poteza!!!

NAPOMENA: Vazi za GPU 8xxx i 9xxx serije, Nvidia. Nije provereno na karticama 6 i 7 serije, tako da idete na svoju odgovornost !
Podesavanja su ista za FS2004 i FSX !

Pre nego sto bilo sta uradite, skinite prvo najnovije drajvere za vase GPU, i najnoviju verziju Nhacera.

Drajveri: http://www.nvidia.co...aspx?lang=en-us

Nhancer: http://www.nhancer.com/?dat=downloads

Obratite paznju, NOVI DRAJVERI i stari Nhancer, NE IDU zajedno i obrnuto !!!

Koristite FS2004/FSX, u "prirodnoj" rezoluciji vaseg monitora, nema potrebe "izivljavati" se sa rezolucijama tipa 1600x1200.

Startujte Nhancer, sacekajte da ucita sve predefinisane profile. Zatim, OBAVEZNO, napravite novi profil za FS2004/FSX. U samom FS-u, ISKLJUCITI, Anti-Aliasing a ukljuciti "Filtering" na trilinear.

SETUP:

Slika 1. "ENXANCEMENTS" :

Posted Image

Slika 2. "OPTIMIZATIONS" :

Posted Image

Slika 3. "COMPATIBILITY" D3D opcije:

Posted Image

Slika 4. "COMPATIBILITY" OpenGL opcije:

Posted Image

Nema nikakvog OK/Apply !

Iskljuci Nhancer, startuj FS i uzivaj ! :sup:

#20 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 01 August 2009 - 08:08 PM

Reinstalirao sam Win pre nekoliko dana, i sad hocu da nasetujem nhancer, sve sam uradio po slikama i instrukcijama uz minimalne izmene za vertical sync koji mi stoji iskljucen, ali u FS se nishta ne deshava, ne znam koji mu je djavo, radio je lepo na starom windowsu

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users