Jump to content

Photo

HRAM - 3D modeliranje za FS

• Please log in to reply
437 replies to this topic

#1 Danilo

Danilo

Administrator and Webmaster

• Administrators
  • 1,706 posts
  • VATSIM ID:952356

Posted 05 February 2009 - 11:07 PM

Posto vidim da ima interesenata koji bi voljeli da se malo doradi nas FS svijet eto Beograd je nekako logicno dosao kao prva faza... pade mi na ideju da odradimo jedan projekat zajednicki gdje bi razmenjivali iskustva i zoblasti 3d modelovanja tekturisanja i implementiranje svega toga u FS SCENARIO ....

Napraviti 3d model ofarbati ga i pozicionirati i nije neka filozofija ali napraviti ceo jedan landmark scenario i jeste :)

Pade mi na pamet da odradimo zajednicki i samim tim naucimo landmark scenario za Hram Svetog Save. Ima dosta slika imamo uredjenje parka sam model i okolinu ....

Znaci 3d modeliranje, teksturisanje, ground layout oko Hrama implementacija svega toga u FS bi bio projekat. Koliko vidim ima vec par scenarija i pokusaja tako da ljudi po malo znaju da postave odredjene stvari u FS.

Ovako neka se jave dobrovo;ljci.

-3d modeliranje hrama
-tekturisanje hrama[dnevne/nocne]
-izrada groud layouta texture podloge koja obuhvata samo park oko hrama
-3d modeliranje sitnica u parku [klupe svetiljke spomenik]... zbunje :)

neka sve svako javi sta bi voleo da radi pa da zajednicki obuhvatimo ovaj projekat i naucimo sta i kako a na kraju napravimo nesto korisno:)

Sta mislite ? Adj nek se jave entuzijasti, ko bi radio sta. mene racunajte za model hrama li bih voleo jos neko da se zainteresuje da uz mene i nauci ponesto 3d u fsds

#2 MILANRADOJEVIC

MILANRADOJEVIC

Captain

• Members
  • 500 posts
  • VATSIM ID:1033167

Posted 05 February 2009 - 11:39 PM

Ja sam za, da uz tebe radim, naj verovatnije cu za vikend procesljati one tutorijale pa da mi ti zadajes zadatke a ja da radim... Naravno ako se ne daj boze ne desi da ne razumem nista... :mrgreen: ...
Salim se...
MSN: radojevici@hotmail.com
SKYPE: milanradojevic1 ili samo me nadjes pod imenom i prezimenom... :)
adrese sam dao jer mislim da je tako lakse da te pitam neke "gluposti" kad zagusti da ne preopterecujemo forum za dz ili da cekamo odovor preko pm pola sata...
Kao sto kazem, za vikend pocinjem da ucim...
pozdrav svima...

#3 Velibor469

Velibor469

Pilot Training Instructor

• VIP Members
  • 1,454 posts

Posted 05 February 2009 - 11:43 PM

ajde ako smem da se umesam malo da recimo sledece bude kalemegdan recimo i genex a?

#4 Danilo

Danilo

• Administrators
  • 1,706 posts

Posted 06 February 2009 - 12:17 AM

ajde ako smem da se umesam malo da recimo sledece bude kalemegdan recimo i genex a?

bice kalemedan i Genex sledeci :) samo da odradimo ovo :)

#5 Banjo

Banjo

Captain

• Members
  • 384 posts
  • VATSIM ID:1074685

Posted 06 February 2009 - 01:06 AM

Ja danas kupio FSDS verzija 3.51 (neznam da li je to ista koju Danilo koristi) pa bi se i ja uključio.

Pozdrav!

#6 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 06 February 2009 - 01:18 AM

Ja danas kupio FSDS verzija 3.51 (neznam da li je to ista koju Danilo koristi) pa bi se i ja uključio.

Pozdrav!

ja imam tu istu

radim one napredne tutorijale.... kad se malo izvestim, krecem i ja, vishe volim 3dmax ali ako danilo kaze da je za FS bolji FSDS, onda cemo to da koristimo :D

#7 Danilo

Danilo

• Administrators
  • 1,706 posts

Posted 06 February 2009 - 01:55 AM

Pozdrav!

ja imam tu istu

radim one napredne tutorijale.... kad se malo izvestim, krecem i ja, vishe volim 3dmax ali ako danilo kaze da je za FS bolji FSDS, onda cemo to da koristimo :D

DA DA FSDS 3.5.1 mada za neke stvari koristim i fsds 2.1 ali za ovo nam nece biti potrebno
evo ja krecem da radim model

#8 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 06 February 2009 - 02:09 AM

Pozdrav!

ja imam tu istu

DA DA FSDS 3.5.1 mada za neke stvari koristim i fsds 2.1 ali za ovo nam nece biti potrebno
evo ja krecem da radim model

ajd da pitam u vezi mernih jedinica, jedna FSDS jedinica odgovara kojoj mernoj velicini?

#9 Marko Tomasevic

Marko Tomasevic

Captain

• VIP Members
  • 1,525 posts
  • Interests:Computer Engineering

Posted 06 February 2009 - 02:41 AM

Mislim da na AVSIMu vec postoji uradjen HRAM...treba potraziti...

#10 Danilo

Danilo

• Administrators
  • 1,706 posts

Posted 06 February 2009 - 03:55 AM

@Nikola podesis FILE>PREFERECES> pa na meters pa ti je metar

@MARKO ima ali je glupi model u gmaxi i kad se eksportuje u fs prvo je OGROMAN ajd to se sredi a drugo u samom hmaxu je stavljen neki pologon ispod njega OGROMAN koji odradi EXCLUDA a dopre cak do mostova pa ti vidi koliki je u sustini nije vredan paznje :)

Evo sta sam do sada uradio ....

Ovo je onaj centralni i simetricni dio fale samo kupolice na 4 coska od 4 visocija zvonika
Attached File  prev1.jpg   15.96KB   113 downloads

evo i za sve one koji oce da vide kako i fsds 3.5.1 projekat kako bi mogli da radimo paralelno :)
Attached File  HRAM.zip   21.76KB   205 downloads

ocekujem pitanja :)

p.s. e da , nece raditi sve one stubice i simsove ukrasne udubljenja i prozore ipak nesto mora da i texture odrade a i da ne komplikujemo model sa bespotrebnim stvarima koji se vide samo iz blizine jer ipak letimo preko ovoga :)

Nasao sam plan osnove fotokopiju i to sam iskoristio za pocente gabarite osnove, nasao sam informaciju da je osnva u nasiroj i najduzoj osi 81 za 91 m i da je visina 70m + 12m krst projekat je vec adaptiran za ove dimenzije u metrima tako da je relativno precizna proporcija dok za odredjene visine idemo odokativnommetodom na osnovu slika :) ali ipak nama proporcija i perpspektiva treba da bude jaca strana :) ipak smo na neki nacin i piloti a ?:)

#11 Danilo

Danilo

• Administrators
  • 1,706 posts

Posted 06 February 2009 - 04:21 AM

jos nema pitanja :) oko odo da spavam :)

#12 MILANRADOJEVIC

MILANRADOJEVIC

Captain

• Members
  • 500 posts

Posted 06 February 2009 - 04:00 PM

Evo ovako nabavio sam FSDSv3...
Krecem polako da prlistavam tutorijale...
Sada mi samo treba konkretan zadatak, da ne bi vezbao u prazno.... :)
Ajde Danilo posto vidim da si vodja projekta, uposli me, kad se probudis naravno :mrgreen: .

Edited by MILANRADOJEVIC, 06 February 2009 - 04:01 PM.

#13 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 06 February 2009 - 04:13 PM

Evo ovako nabavio sam FSDSv3...
Krecem polako da prlistavam tutorijale...
Sada mi samo treba konkretan zadatak, da ne bi vezbao u prazno.... :)
Ajde Danilo posto vidim da si vodja projekta, uposli me, kad se probudis naravno :mrgreen: .

Prodji tutoriale...jako dobro su napisani, sa jasno pokazanim komandama... ja sam se nocas zezao sa nekim delovima za mostove, cisto da vidim kako mi ide...mozesh da probash da uradish onu zgradu pored hrama ili biblioteku...i nemoj mnogo da se opterecujesh merama...dovoljno je da bude otprilike...

#14 Danilo

Danilo

• Administrators
  • 1,706 posts

Posted 06 February 2009 - 05:16 PM

Ok pa mogao bi da napravis :) zgradu pored i biblioteku ili nesto od to dvoje nije ti tesko sve su u sutini pravougaonog oblika

Evo i skice top down za park i ground layout ako neko oce da radi to :) mogao bi ti nikola da se sa tim bavis :)
Attached File  trg_sv.save1.jpg   93.92KB   81 downloads

u zipu su jos neke velike slike modela odozgo:)
Attached File  top_down.zip   412.15KB   163 downloads

evo i napretka
Attached File  prev2.JPG   17.76KB   90 downloads

i FSDS faila
Attached File  HRAM2.zip   58.32KB   187 downloads

i pitajte sta i kako ako vam nije jasno kako je koji od oblik napravljen ...

#15 MILANRADOJEVIC

MILANRADOJEVIC

Captain

• Members
  • 500 posts

Posted 06 February 2009 - 06:07 PM

Poceo sam sa prelistavanjem tutorijala...
Ako je to ova zgrada http://en.wikipedia....a,_Belgrade.jpg valjda cu moci da je odradim kad prodjem ovo...
Samo odakle vi uzimate te proporcije i slike... posto google earth nema 3d sliku ove biblioteke, nije problem da odem da je uslikam ali lakse sa neta...
Pozdrav Milan

#16 Danilo

Danilo

• Administrators
  • 1,706 posts

Posted 06 February 2009 - 06:28 PM

da to je ta zgrada :) e pa sad proprcije :) znas kako sam ja nasao sam osnove hrama kao sliku, nasao sam da je visina 70 metara bez krsta i nasao sam dimenzije osa osnove da su 81x91 metar ti onda sam uveo sliku osnova u FSDS kao backtrop na toptown veew centrirao sam je i podesavao skalu dok mi metenje nije pokazivalo 81x91 metar i u FSDS :) a sto se tice visine obiljezis vrh zgrade ili cega vec a onda odokativnom metodom provaljujec proporciju osim ako nemas sliku koja ti i bocno ili od naprijed moze posluziti kao referenca pod uslobom da nije slikana iz blizine zbog perpsektive jer onda se prevari covjek ali moze da se snadje :) jes video toranj samo sam znao VISINU :) nista drugo:

Evo model Hrama skoro gotov :) sad texturizacija

Attached File  prev3.JPG   21.29KB   75 downloads

#17 MILANRADOJEVIC

MILANRADOJEVIC

Captain

• Members
  • 500 posts

Posted 06 February 2009 - 07:01 PM

Polako, polako... :mrgreen: mislim da sam shvatio sta hoces da kazes ALI tokom "vezbanja" u helpu opisuje kako se pravi neki watertower i ja sam to "napravio" i sad kad treba da napravi .bgl file odnosno da kreira FS object file pokaze mi sledecu poruku: "Can't find MakeMdl.exe. Plesae go to the File/Preferences menu to tell FSDS the location of MakeMdl. A download link is provided as well."
Posle sams e vratio na datu lokaciju i namestio da mi sve izbaci na desktop.

Edited by MILANRADOJEVIC, 06 February 2009 - 07:02 PM.

#18 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 06 February 2009 - 07:19 PM

Polako, polako... :mrgreen: mislim da sam shvatio sta hoces da kazes ALI tokom "vezbanja" u helpu opisuje kako se pravi neki watertower i ja sam to "napravio" i sad kad treba da napravi .bgl file odnosno da kreira FS object file pokaze mi sledecu poruku: "Can't find MakeMdl.exe. Plesae go to the File/Preferences menu to tell FSDS the location of MakeMdl. A download link is provided as well."
Posle sams e vratio na datu lokaciju i namestio da mi sve izbaci na desktop.

Nisi podesio u opcijama gde se nalaze alati koje FSDS koristi da bi generisao .bgl fajl... alati se nalaze u FS SDK. trebaju ti: MakeMDL, bglComp i BGLC_9 Compiler potrazi na netu, ako ne nadjesh, javi da ti spakujem te fajlove...

#19 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts

Posted 06 February 2009 - 09:15 PM

Kako da napravim Box sa mrezom linija?

#20 CIPI CAPTAIN

CIPI CAPTAIN

Captain

• Members
  • 305 posts
  • VATSIM ID:1046100

Posted 06 February 2009 - 09:22 PM

Evo da se i ja malo ukljucim i ako bude moglo,pomognem :)
Hteo bih prvo da vas pitam da li je moguce uraditi objekte preko autocad-a pa ih importovati u te vase modelarske programe!
Ako je to moguce ja bih se rado prihvatio rada posto u skoli radim auto-cad i 2d crtanje sam doktorirao :) ,a 3d jos usavrsavam! ^_^
Ako je to moguce ja bih da uradim one sitnice sto rekoste vi,klupe svetla i sta vec...
Ae javite pa da se dogovorimo!
Pozz :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users