Jump to content

Photo

Live ATC za LYBE?

• Please log in to reply
203 replies to this topic

#201 Darko

Darko

Director

• Administrators
  • 1,724 posts
  • VATSIM ID:816024

Posted 23 August 2010 - 04:07 PM

Obzirom da nasoj agenciji za kontrolu letenja nikako ne odgovara da entuzijasti, koji vole kontrolu letenja i vazduhoplovstvo uopste, imaju mogucnost da slusaju njihove freq, a verovatno da ne bismo ugrozili bezbednost vazdusnog saobracaja (ne znam samo na koji nacin :???: ), gospodin "Instruktor KL" je bio ozbiljan u svojim pretnjama i zaista je pokrenuo proces kod policije vezan za potragu osobe koja je omogucila slusanje frekvencija, a vezano za to je kontaktiran i SCGvACC, savetujem svima koji mozda i imaju mogucnost da ponovo puste frekvencije nase kontrole letenja na liveatc.net da to ne rade, jer je ocigledno da mogu da imaju problema sa policijom.

Iako sam se konsultovao sa nekoliko radio amatera, ali i pravnika (advokata) i svi smo jednoglasno zakljucili da prema nasem zakonu nije potrebna dozvola za posedovanje radio prijemnika (sto se moze zakljuciti i iz toga da se takvi uredjaji nalaze u slobodnoj prodaji na nekoliko prodajnih mesta u Beogradu, a takodje da i neki modeli mobilnih telefona, koji se takodje nazale u slobodnoj prodaji imaju mogucnost prijema signala od 0 - 2 GHz, sto pokriva sve zivo) , niti je zabranjeno slusanje frekvencija koje nisu kripto zasticenje (najtipicniji primer su novinari narocito tabloida koji se na mestima nesrece ponekad nadju i pre policije, hitne pomoci i vatrogasaca, pa nam onda u medije serviraju slike unakazenih tela, itd..., a to sve postizu upravo slusajuci frekvencije ovih sluzbi pomocu radio prijemnika, obzirom da te frekvencije kao i airband frek. nisu kripto zasticene) ipak je ovo Srbija i dokazano je da onaj koji ima moc, moze kod policije izdejstvovati da pravi problem onima koji nemaju moc (entuziastima koji vole da slusaju kontrolu letenja).

E sad, sto bi ona narodna rekla: "dok zec dokaze da nije pojeo kupus", moze da odlezi na Golom otoku par godina, a obzirom da mi nismo nikakvi kriminalci i teroristi, vec savesni gradjani ove drzave, i ne zelimo da imamo problema sa vlastima, bolje je da se niko ne eksponira i omogucava slusanje kontrole letenja.

Pametnije bi bilo da registrujemo grupu gradjana, da angazujemo advokate i da onda pravnim putem pokusamo da se izborimo za ono sto volimo, a sto nije protivzakonisto i sto nikoga ne ugrozava, a sto je sasvim normalno i uobicajeno u velikom broju modernih drzava Evrope i sveta.

Slicna situacija je bila u Hrvatskoj, pa su se ljudi udruzili i uradili pravu stvar. Prilog koji je emitovan na njihovoj nacionalnoj televiziji mozete pogledati na youtube:

http://www.youtube.c...player_embedded

Nas i dan danas trkeljisu i privode kada odemo na brdasce pored praga 12 na beogradskom aerodromu, a nedaj boze da imamo ovakve profesionalne foto aparate i objektive, dvoglede, radio prijemnike, itd... onda ti ne gine celodnevno zadrzavanje u policiji i ispitivanje, a nekada i policijsko zadrzavanje. :)

#202 Sava

Sava

Events Coordinator

• Administrators
  • 1,592 posts
  • VATSIM ID:1109329

Posted 23 August 2010 - 04:13 PM

Hvala na detaljnom odgovoru.

Mogli bi da registrujemo to.

Sve u svemu izvini ponovo. :)

#203 Darko

Darko

Director

• Administrators
  • 1,724 posts
  • VATSIM ID:816024

Posted 23 August 2010 - 04:18 PM

Ma nema potrebe da se meni izvinjavas, niti bilo kome ovde... ja samo dajem savet svim ucesnicima foruma, poucen iskustvom da je sve moguce, pa bih da maksimalno sprecim da bilo ko ima problema, jer sam siguran da ovaj forum okuplja cestite, pametne, postene i savesne ljude, zdrave pilote i kontrolore letenja, doktore, magistre, iznjenjere, pravnike, itd... tako da je totalno apsurdno da bilo ko od nas uopste ima posla sa policijom, ali je ocigledno da i do toga moze doci, pa s toga savetujem da se poviniujemo sistemu, dok se ozbiljno ne angazujemo i krenemo pravnim putem.

#204 Sava

Sava

Events Coordinator

• Administrators
  • 1,592 posts
  • VATSIM ID:1109329

Posted 23 August 2010 - 04:20 PM

Ma nema potrebe da se meni izvinjavas, niti bilo kome ovde... ja samo dajem savet svim ucesnicima foruma, poucen iskustvom da je sve moguce, pa bih da maksimalno sprecim da bilo ko ima problema.

Kultura :D

Hvala.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users