Jump to content

Photo

Live ATC za LYBE?

• Please log in to reply
203 replies to this topic

#1 pred02

pred02

Captain

• Members
  • 108 posts

Posted 19 June 2009 - 07:00 PM

Šta bi trebalo da se uradi da se namesti LYBE ATC feed u Beogradu? Skenner, kompjuter, i internet veza? Jel neko razmišljao planirao ovo da uradi?

Pozdrav,
Đorđe

#2 psp-man

psp-man

Captain

• Members
  • 406 posts
  • VATSIM ID:1083172

Posted 19 June 2009 - 07:36 PM

Šta bi trebalo da se uradi da se namesti LYBE ATC feed u Beogradu? Skenner, kompjuter, i internet veza? Jel neko razmišljao planirao ovo da uradi?

Pozdrav,
Đorđe

mislis kao ono sto ima na onom sajtu liveatc da mozes da slusa aerodrome uzivo?? Ako je to onda je ovo dobra ideja da se dobije i LYBE da moze da se slusa!

#3 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts
  • VATSIM ID:1144239

Posted 19 June 2009 - 09:32 PM

Pa dok ne naidjemo na nekog entuzijastu koji zivi blizu aerodroma i ima radio stanicu, i podesenu frekvenciju na Tower, Ground ili Approach, i sve to pusta kao stream preko neta, nema od toga nista.
Cak ni na Live ATC nemate sve vece aerodrome. Recimo nema Londona i Frankfurta, Pariza...

Evo LYBE bi mogao ovako. Kao sto ovaj lik pusta Frankfurt ATC stream preko live cam-a.

http://ottiof.camstreams.com/

A i neznam koliko bi se kod nas to slusalo, jer ipak nije neki gust saobracaj na LYBE.

#4 Marcony

Marcony

Second Officer

• Members
  • 24 posts
  • VATSIM ID:1019109

Posted 19 June 2009 - 10:10 PM

Koliko je legalno da se pusti tako nesto kao stream na Internet?

#5 kosta93

kosta93

Captain

• Members
  • 820 posts
  • Interests:Avijacija, biciklizam, fotografija i tenis
  • VATSIM ID:1058828

Posted 19 June 2009 - 11:02 PM

pa nije legalno imati i slusati kontrolu kolko ja znam a tek ubacivati na net :D dozivotnaa :PPP

#6 MILANRADOJEVIC

MILANRADOJEVIC

Captain

• Members
  • 500 posts
  • VATSIM ID:1033167

Posted 19 June 2009 - 11:25 PM

pa nije legalno imati i slusati kontrolu kolko ja znam a tek ubacivati na net :D dozivotnaa :PPP

Ma dee koji crni zakon... :mrgreen: salu na stranu, pa ovaj u Frankfurtu bi visio za prvu banderu...

Ma super ideja... postojao je neki "paket" u radio klubu (vise ga ne prodaju), to je zapravo neki radio uredjaj koji vata te signeale :) , bilo je reci na forumu o ovome jos ranije ali nista konkretno cini mi se nije receno...

Ne verujem da bi bilo frke, samo kako? Bas lepo pitanje...

Pozdrav Milan!

Edited by MILANRADOJEVIC, 19 June 2009 - 11:27 PM.

#7 Cane

Cane

Captain

• Members
  • 1,503 posts
  • VATSIM ID:965124

Posted 19 June 2009 - 11:43 PM

Ono sto ja znam iz licnog iskustva sa radiostanicama,ne mora se biti blizu predajnika.Moze i udaljenost preko 10 Km,cak i preko 50,ali bez fizickih prepreka,ili sto manje.
Treba ti onda jos pristojna antena za taj opseg i veza za ciste gace u Padinjaku. :P

Potrazite topik o ovome...ja sam sad preumoran da trazim.

Edited by Cane, 19 June 2009 - 11:45 PM.

#8 Marjan

Marjan

Senior First Officer

• Members
  • 81 posts
  • VATSIM ID:1001067

Posted 20 June 2009 - 12:07 AM

Za posedovanje radio stanice, makar i prijemne, potrebno je imati odgovarajuću radio-amatersku licencu i dozvolu za amatersku radio stanicu koju izdaje RATEL. U suprotnom se čini svakako prekršaj iz čl. 98. Zakona o telekomunikacijama, ako ne i nešto teže, treba već prelistati i Krivični zakonik.

U svakom slučaju nije za igru, bar ne u ovoj zemlji :)

#9 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 20 June 2009 - 05:06 AM

Slucajno radim bas u radio stanici ( Radio 501 Negotin ), pa znam da za bilo koji vid reemitovanja, u sta bi spadalo i "osluskivanje" LYBE, trebalo da imas saglasnost stanice, vlasnika frekvencije u slucaju LYBE, za emitovanje/reemitovanje.
Kazne su DEBELE, za samo reemitovanje bez dozvole. A posto je u ovom slucaju jos i medjunarodni aerodrom u pitanju, ciju dozvolu neces dobiti 1000%, nebih vam preporucio ovu vrstu "zezanja".
Prvo mogu da te "rebnu" za neovlasceno reemitovanje, a onda i za ugrozavanje bezbednosti.
Za ovo prvo bi se nekako i "provukao", mozda. Ali za ovo drugo, nebi ti ni Boris Tadic i Ivica Dacic zajedno pomogli.
U svakom slucaju, nije stvar za zezanje.

#10 Nikola

Nikola

Captain

• Members
  • 3,030 posts
  • VATSIM ID:951874

Posted 20 June 2009 - 12:46 PM

Pa po kom principu trenutno radi milion feedova bez problema? Ocesh da kazesh da svioni imaju saglasnost..mozda su zakoni drugacji??? Mada mogu samo da budu rigorozniji

#11 Darko

Darko

Director

• Administrators
  • 1,724 posts
  • VATSIM ID:816024

Posted 20 June 2009 - 01:11 PM

http://www.liveatc.n...to-liveatc-net/

http://www.liveatc.n...-to-run-a-feed/

Koliko ja vidim niko na LiveATC ne pominje nikakve dozvole, a sad da li je to potpuno legalno verovatno zavisi od zemlje do zemlje i od lokalnih zakona.

Predpostavljam da kod nas mozes da zaglavis na robiji zbog toga posto smo mi karakteristicni po tim zakonima tipa "vojna tajna", "neprijatelj vreba", pa je onda zabranjeno i slikanje i snimanje i slusanje, a da niko zapravo ni nezna pametan i racionalan razlog zasto je to tako.

Sve u svemu, ja sam misljenja, da cak iako neko ima uslova da broadcastuje nas ATC na LiveATC net i voljan je da to radi, ne postoji teoretska sansa da njega neko uhvati, obzirom da nista ne odasilje. Stream ide direktno na LiveATC net, a oni tesko da ce nekome da kazu sa koje IP adrese dolazi signal, ako ih iko ikada bude i pitao tako nesto. :) Mislim da bi to jedini nacin bio da se eventulano sazna ko je domacin, neko petljanje sa IP adresama, mada je pitanje i tako da li bi moglo da se sazna... generalno bi informacija trebala da procuri od LiveATC-a u nasu muriju (sto ce se tesko desiti), pa da se onda oni ukljuce u poteru preko svih internet provajdera i da preko IP adrese saznaju ko je u pitanju... a sumnjam da bi se cak i u ovoj zemlji neko toliko cimao, mada ko zna sve je moguce, sve je drzavna tajna. :)

I naravno uvek postoji mogucnost da te prvi komsija odruka, pa da zavrsis na golom otoku... :P

#12 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 20 June 2009 - 03:03 PM

Pa po kom principu trenutno radi milion feedova bez problema? Ocesh da kazesh da svioni imaju saglasnost..mozda su zakoni drugacji??? Mada mogu samo da budu rigorozniji

Pa pazi, ono sto sam rekao je generalno kako stvari stoje. Sad, razmisljao sam i ja o tome kako ovi ostali to rade i kao sto rece Darko, mnogo zavisi i od zakona u pojedinim zemljama.

Recimo sa ovom spravicom
http://regmedia.co.u.../rh_handset.jpg

Motorola T7 - 2 Way Radio, koja hvata sve zive frekvencije u krugu od 8 do 10km ( koju "moji" tehnicari koriste za proveru predajnih antena i linkova ), mozes recimo da je postavis na frenkvenciju tornja, stavis ispred njenog zvucnika najprostiji multimedia mikrofon koji kosta nekih stotinak dinara, i zviznes audio feed na net.

Cisto sumnjam da bi ti neko i rec rekao zbog toga. E sad, pitanje kako to "ovi nasi" shvataju. Mada, znajuci kakva nam je drzava, neverujem da bi neko i prstom mrdnuo zbog toga. Bas njih briga da jure nekog tamo koji slusa sta pricaju ovi na aerodromu. Na kraju krajeva, svi "plane spoteri" imaju slicnu spravicu kod sebe, kada su u blizini aerodroma gde bleje ceo dan u avione kako slecu i polecu. Pa i njih niko ne dira.

Sve je u sustini OK, dok ne "progovoris" na toj frekvenciji. E tada bi bila "frka". Inace dok cutis i slusas, nema problema.

#13 Nenad Grubanovic

Nenad Grubanovic

Captain

• Members
  • 1,316 posts
  • Interests:Pravljenje kolača
  • VATSIM ID:1002068

Posted 20 June 2009 - 04:45 PM

Najjače da neko iz naše vlasti i provalio da su naše frekvencije na liveATC :kuboj:

#14 dallyborr

dallyborr

Captain

• Members
  • 1,339 posts

Posted 20 June 2009 - 09:15 PM

Najjače da neko iz naše vlasti i provalio da su naše frekvencije na liveATC :kuboj:

Tacno, dalje od facebook-a i youtube-a ne verujem da idu. A i cak mislim, da i kad bi samom Aerodromu "Nikola Tesla", ili ko je vec nadlezan za to, neko predlozio da se pusti LIVE feed ATC-a preko neta, verujem da bi ga pustili. Nema tu nista "vojna tajna" i te gluposti, pa i ako nekada, kao sto jeste, sleti neki "budza", lako se to iskljucuje tih dva tri sata, pa se pusta ponovo.

Na kraju krajeva, ne slusaju taj live feed milioni i miloni. 90% ljudi nema blage veze, i kada bi slusali, sta u stvari ovi brbljaju.

Opet kazem, neznam koliko bi LYBE atc uopste i bio zanimljiv za nas entuzijaste i uopste ljude koji tako nesto vole. Sad, nisam bas nesto upucen, pa neznam koliko sletanja i poletanja ima dnevno, ali mislim da ih nema mnogo. Samim tim od 24h, pa bar jedno 15h, ako ne i vise, bi verovatno slusali tisinu.

#15 Guest_Dejan_*

Guest_Dejan_*
  • Guests

Posted 20 June 2009 - 11:48 PM

Nego koliko kosta onaj uredjaj i gde ima da se kupi. :D
Sto se tice zakona ja mislim da je to regulisano na nivou saveznih drzava SAD-a i predpostavljam da su dosta liberalni po pitanju sloboda gradjana osim ako neko ne zloupotrebi tu slobodu i pocne da koristi frekvenciju za komunikaciju ili je ometa.

Sto se tice Srbije neverujem da je zakonodavac predvideo situaciju da neko slusa određenu frekvenciju. Mozda ako je u pitanju MUP Srbije ali za ostale ne verujem. U etru ima dosta emitera drzavne sluzbe, nacionalne i lokalne radio stanice, privatna preduzeca za obezbedjenje itd i kad bi se sve kontrolisao ko sta slusa mislim da ne bi imali dovoljnio kadra. Ne verujem da je RRA nadlezan za kontrolu ko sta slusa, ako jeste necu vise da placam porez :P

Oni definitivno za ono sto ne zele da se ne cuje koriste zasticene frekvencije i to definitivno postoji. :mrgreen:

Ako nekoliko desetina kontrola letenja na LiveATC funkcionise bez problema zasto bi onda LYBE TWR imao problema, osim ako ne bi trazio novcanu nadoknadu. :P
Jedino sto moze da se desi da neki majmun pocne da se izdrkava i da prica gluposti kao sto je slucaj kada se pojavimo na brdu a/p Nikola Tesla (mada i tu uviđaju da ne mogu nista). :)

#16 Nikolovski Stevan

Nikolovski Stevan

Captain

• Members
  • 1,282 posts
  • VATSIM ID:910243

Posted 22 June 2009 - 10:11 PM

Mogao bi da se napravi feed bez da ide javno na Live ATC nego samo interno scgvacc mi da imamo taj M3U fajl npr koji govori winampu odakle ide stream. Ako se i promeni IP adresa hosta lako je poslati na mail grupno opet taj fajl od svega par KB. Mada sada vecina iako ima dinamicku adresu nemenja je izprostog razloga sto su nam ruteri ili kablovski modemi uvek ukljuceni pa ne menjaju adresu. A shodno tome i makina tj HOST mora da bude stalno ON. A za to moze da posluzi i neki "jaci" P2 ili najslabiji P3 jer je samo zvuk u pitanju pa preko rutera dalje na net ko ima ADSL na primer i slicno.

#17 pred02

pred02

Captain

• Members
  • 108 posts

Posted 29 June 2009 - 08:47 PM

1) Equipment - što se tiče equipmenta treba radio scanner, internet veza, i dobra antenna koja može da se sama napravi od coax kabla (Isto kao za kablovsku televiziju). Što se tiče scannera ja imam mali amaterski jedan od Radio Shacka, radi dobro samo sa malom antenom u gradu nemogu da hvatam aerodrom (ali hvata se sve drugo po redu, od obezbeđenja do policije, hitna pomoć itd). Dakle na njega može da se poveže coax kabel najbolje sa antenom na krovu ako ima da neko živi blizu aerodroma. Onda ima free softvere na liveatc forumu koji se prijljuči i to ti je to. Scanner, kompjuter, i internet veza 24/7.

2) Zakoni - ovde u SAD to je dozvoljeno sme sve da se sluša otvoreno mada u Srbiji bi verovatno to bi problem kao što su mnogi naveli.

3) Interes - mislim da ima dosta interesa i da se Liveatc dosta sluša. Mislim da bez obzira na mali broj nas ovde da bi mnogo iz belog sveta slušali LYBE tower čak im bi bilo intersatnije neko da slušaju Buffalo tower, veruj mi vidiš na liveatc da ima Bulgarska, Rumunija i neke druge zemlje i da se sluša.

Time rečeno nemislim da će kod nas ovo da se ostvari ali u svakom slučaju ako ima interesa i neko želi stvarno da namesti ja ću da poklonim svoj scanner (oko $80 vrednosti) toj svrhi ako treba sledeći put kad dođem za Beograd tako da mogu ja i drugi da slušamo LYBE sa daleka!

Veliki pozdrav

#18 psp-man

psp-man

Captain

• Members
  • 406 posts
  • VATSIM ID:1083172

Posted 17 July 2009 - 09:14 PM

Otvorio se LYBE na liveatc,evo link:
http://www.liveatc.n...arch/?icao=lybe

#19 Ivanz80

Ivanz80

Captain

• Members
  • 440 posts
  • Interests:Civil aviation
  • VATSIM ID:1004136

Posted 17 July 2009 - 09:36 PM

Iznenadjenjima nikad kraja !!! Ko god da je omogucio ovo, hvala mu !!!

#20 Marko811

Marko811

Senior First Officer

• Members
  • 54 posts

Posted 17 July 2009 - 10:51 PM

Nadam se da uzivate u LYBE FM :) Link je danas, posle manjih poteshkoca sa prijemom proradio, i za sada se emituje Prilazna kontrola. Za vikend cu pustiti toranj kad malo bolje povezem kablove, tako da mogu da se chuju i avioni na gejtovima koji traze clearance. U principu moci ce za sada da se emituje jedna frekvencija koju mozemo menjati po zelji vecine, ili da napravimo programske sheme kad se shta emituje. Sve shto vas zanima pishite na forumu!

Pozdrav,

Marko

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users